25. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aasia kinnisvara ootavad sünged päevad

Siiani maailmamajanduse jahenemisest küllaltki puutumata Aasia kinnisvaraturud satuvad peagi inflatsiooni ja kõrgemate intresside mõju alla, sest toidu, kütuse ja muude kaupade hinnad tõusevad hoogsalt.

Kõrgemad hinnad mõjutavad eluasemeturgu, kirjutab Global Property Guide. Mikrotasandil tähendab see seda, et majapidamised võivad edasi lükata oma uue kodu ostu plaani. Makrotasandil tähendab kaupade kallinemine inflatsiooni tõusu. Seetõttu tõstavad finantsasutused intressmäärasid, et jahutada sellega inflatsiooni survet.

Aasia majapidamised on eriti haavatavad viimaste toiduhindade tõusu suhtes. Näiteks riisi hind on tõusnud selle aasta märtsis võrreldes eelmise aastaga märtsiga rohkem kui 90%. Ka teiste toiduainete hinnad on märgatavalt tõusnud. Nisu hind on aastagakerkinud 160%, sojaõlil 104%, maisil 37% ja suhkrul 26%.

Mitme Aasia riigi majandus, kus hiljuti kinnisvarahinnad tõusid -näiteks Hiinas, Singapuris, Filipiinidel, Hongkongis ja Indias -, on sattunud inflatsiooni surve alla.

Analüütikud prognoosivad, et kui inflatsiooni kasvutempo selles regioonis jätkub samamoodi, tähendab see intressimäärade tõusu mais.

Kõrgemad intressimäärad mõjutavad eluasemeturgu mitmel moel. Esiteks pärsib see investeeringuid ja tarbimist ning aeglustab majanduskasvu, samuti väheneb inimeste soov kulutada raha eluaseme peale. Lisaks vähendavad kõrgemad intressimäärad pankade soovi eluasemelaenu anda. Situatsioon on eriti ebasoodne ka seetõttu, et mõned Aasia eluasemeturud pole veel päris taastunud 1997. aasta finantskriisist.

Kuigi 2007. aastal tõusis Aasias kinnisvara hind tugevalt, on hinnad endiselt allapool sealse finantskriisi eelse aja tippe.

Kõige tõenäolisemalt mõjutavad finantsolukorra karmistumine Hiinat, Indiat, Singapuri, Filipiinisid ja Taid, mis on kannatanud enim inflatsioonitõusu käes.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785