21. aprill 2008
Jaga lugu:

Maade ja majade müügiedu ainult asukohas kinni

Tallinna lähiümbruse eramute ja kruntide müügiedu argumendiks on vaid asukoht, isegi kvaliteetsete, kuid kehvas asukohas, tugeva allahindlusega objektide vastu on ostuhuvi väga leige, kirjutas maakler Madis Eelmaa Pindi Kinnisvarast.

Kui Eesti eluasemeturul on viimase kolmveerand aasta jooksul hinnad langenud keskmiselt ligi 15 protsendi võrra, siis suurimaks langejaks on sektorite kaupa olnud just Tallinna ja selle lähiümbruse eramud ja krundid.

Müügipakkumiste arv on viimase aasta jooksul märkimisväärselt kasvanud - kui praegu on pakkumises Tallinnas ja Harjumaal üle 4000 elamukrundi ja üle 2000 eramu, siis eelmise aasta alguses olid numbrid veel üle kahe korra väiksemad.

Tänases turuolukorras nimelt on paljud müüjad valmis hindu langetama ning mõjutavad sellega ka lähedalasuvate kinnistute hindu. Heaks näiteks on krundid Liikva külas Harku vallas, kus kõrghetkel määratud 1,5 miljoni kroonise hinna pealt on omanik olnud sunnitud hinda langetama vaid 250 000 krooni võrra 1,25 miljonile kroonile. Üksikud seal müüdud krundid eristusid just nimelt konkureerivate pakkumiste puudumisega, kinnistul on jändrikud põlismännid ning korralikult rajatud kõvakattega teed.

Hoonestatud elamumaa ehk eramajade turg on veidi intensiivsem, ehkki objekte, millega tehinguid tehakse, võib iseloomustada sarnaselt kruntidega - kehvapoolse asukohaga eramuid ei osteta hoolimata soodsast hinnast - hinnalangetamine näiteks 5 miljonilt kroonilt 4 miljonile ei pruugi veel müügiedu tagada.

Samal ajal on jätkuvalt puudus väga headest kõrge hinnaklassiga eramutest, mille vastu nõudlus pole kadunud. Peamiselt soovitakse soetada kas uhiuusi või kuni 5 aasta vanuseid eramuid, kus on moodsad ehitusmaterjalid, interjöör ning tänapäevane planeering.

Lisaks on paljud ostjad kimpus pankade karmistunud laenutingimustega ning nõutava omafinantseeringu tasumisega - kunagi aktiivselt pakutud sildfinantseeringu võimalust enne vana vara realiseerimist ei julgeta enam vastu võtta ning 20protsendilise omafinantseeringu leidmine mitme miljoni krooniste majade ostu korral on paljudele keeruline.

Jaga lugu:
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Enimloetud
Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050eva@ehitusuudised.ee
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554sandra.malvik@aripaev.ee
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785helen.paapsi@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt