21. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maade ja majade müügiedu ainult asukohas kinni

Tallinna lähiümbruse eramute ja kruntide müügiedu argumendiks on vaid asukoht, isegi kvaliteetsete, kuid kehvas asukohas, tugeva allahindlusega objektide vastu on ostuhuvi väga leige, kirjutas maakler Madis Eelmaa Pindi Kinnisvarast.

Kui Eesti eluasemeturul on viimase kolmveerand aasta jooksul hinnad langenud keskmiselt ligi 15 protsendi võrra, siis suurimaks langejaks on sektorite kaupa olnud just Tallinna ja selle lähiümbruse eramud ja krundid.

Müügipakkumiste arv on viimase aasta jooksul märkimisväärselt kasvanud - kui praegu on pakkumises Tallinnas ja Harjumaal üle 4000 elamukrundi ja üle 2000 eramu, siis eelmise aasta alguses olid numbrid veel üle kahe korra väiksemad.

Tänases turuolukorras nimelt on paljud müüjad valmis hindu langetama ning mõjutavad sellega ka lähedalasuvate kinnistute hindu. Heaks näiteks on krundid Liikva külas Harku vallas, kus kõrghetkel määratud 1,5 miljoni kroonise hinna pealt on omanik olnud sunnitud hinda langetama vaid 250 000 krooni võrra 1,25 miljonile kroonile. Üksikud seal müüdud krundid eristusid just nimelt konkureerivate pakkumiste puudumisega, kinnistul on jändrikud põlismännid ning korralikult rajatud kõvakattega teed.

Hoonestatud elamumaa ehk eramajade turg on veidi intensiivsem, ehkki objekte, millega tehinguid tehakse, võib iseloomustada sarnaselt kruntidega - kehvapoolse asukohaga eramuid ei osteta hoolimata soodsast hinnast - hinnalangetamine näiteks 5 miljonilt kroonilt 4 miljonile ei pruugi veel müügiedu tagada.

Samal ajal on jätkuvalt puudus väga headest kõrge hinnaklassiga eramutest, mille vastu nõudlus pole kadunud. Peamiselt soovitakse soetada kas uhiuusi või kuni 5 aasta vanuseid eramuid, kus on moodsad ehitusmaterjalid, interjöör ning tänapäevane planeering.

Lisaks on paljud ostjad kimpus pankade karmistunud laenutingimustega ning nõutava omafinantseeringu tasumisega - kunagi aktiivselt pakutud sildfinantseeringu võimalust enne vana vara realiseerimist ei julgeta enam vastu võtta ning 20protsendilise omafinantseeringu leidmine mitme miljoni krooniste majade ostu korral on paljudele keeruline.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785