3. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veerand uuest tööstuskinnisvarast kuulub spekulantidele

Colliers International avaldas, et veerand mulluvalminud uutest tööstus- ja laopindadest olid spekulatiivsed, ülejäänud ehitati pinda kasutama hakanud ettevõtete tellimusel.

Möödunud aastal oli tööstuspindade turu areng hoogsam kui 2006. aastal, teatas Colliers oma värske turuülevaate tutvustuses.2007. aastal tuli turule mitmeid suuremahulisi tööstusparke, shAmeerikanurga Äripark ja Põhjaranna Äripark.

Viimastel astatel on kõige intensiivsem tööstus- ja laopindade arendus keskendunud Tallinna äärelinnadesse. Aasta jooksul lisandus 157 700 m2 uut tööstus- ja laopinda, selle kogupind jõudis 567 000 m2 tasemeni.

Uuest tööstus- ja laopinnast on157 000 m2 spekulatiivne, täpsustas Colliers. Ülejäänud410 000 m2 moodustavad built-to-suit projektid. Spekulatiivsete pindade osakaalon varasemate aastatega võrreldes jäänud samaks.

Nõudlus kaasagse tööstus- ja laopinna järele kasvas. Nõutavaim laopind oli 5000-10000 m2, mis on 2006. aastaga võrreldes, kui nõutavaima pinna suurus oli 2000-5000 m2, kahekordistunud.

Kui 2006. aastal tõusid üürihinnadkeskmiselt 10%, siis2007. aastaalgas võrdlemisi stabiilselt. Hinnad kiskusid üles aasta teises pooles,põhjustatuna nii püsivalt kõrgest nõudlusest kvaliteetsete laopindade järele kui ka kasvanudehitus- ja laenuhindade tõttu.

Põhiliselt tõusid üürihinnad tööstusparkides asuvate A-klassi tööstus- ja laopindadel, keskmiselt 10%.

Ka sel aastal püsib kõrge nõudlus kvaliteetsete laopindade järele. Built-to-suit projektid moodustavad jätkuvalt suurima osa uutest laoprojektidest. Üürihinnad püsivad samas stabiilsed.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785