2. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti suurim projekteerimisfirma teenis mullu 8,9 miljonit krooni kasumit

Eesti suurima projekteerimisfirma SWECO Projekti 2007. aasta netokäive oli 122 miljonit krooni ja kasum 8,9 miljonit krooni. Käibe kasv võrreldes 2006. aastaga oli 8% ja kasumi kasv 11%, teatas ettevõte.

"Ühendasime kolm projektibürood, ETP Grupi, Eesti Projekti ja SWECO Eesti ning ühendamise tulemusena tekkis 180 töötajale tööd andev ettevõte. Turg oli väga soodne, tööd oli rohkem, kui Eesti projekteerijad teha suutsid," oli SWECO Projekti juhatuse esimees Aare Uusalu tulemustega rahul.

Olulisemad projektid, mis SWECO Projektil möödunud aastal valmisid, olid Tallinna Sadamate ühendustee VIA Baltica ja Peterburi teega. 16 kilomeetrit teid mitmes tasapinnas ristmikega tehti koos Prantsuse teede ja infrastruktuuri projekteerija BCEOMiga. Samuti Viru Vangla ja Kuperjanovi pataljoni hoonete projektid.

Keskkonnaprojektidest väärib Aare Uusalu sõnul märkimist Martna, Kullamaa, Palivere, Haapsalu vee ja kanalisatsioonirajatiste projektid. Huvitavaim ekspordiprojekt oli Norras Bergeni lähistel asuva Slovagi naftaterminali rekonstrueerimine.

"Käesoleval aastal on turul teatavad jahtumise tundemärgid. Suuri pakkumisi on vähem, elamuehituse projekteerimine tagasihoidlik. Suurim töö on meil täna Vabaduse väljak," rääkis Uusalu ja lisas: "Projekteerimine suundub keskkonna ja infrastruktuuri valdkonda, domineerima hakkavad valdkonnad, mida rahastatakse Euroopa Liidu toel." SWECO projekt tahab suurendada ka eksporti, möödunud aastal tehti tööd Norrasse, Rootsi, Soome, Venemaale, Saksamaale ja Ungarisse.

Uusalu tõi välja ka kitsaskohad: "Jätkuvalt viiakse läbi ehitus- ja projekteerimishankeid ilma projekti eelnevalt välja töötamata. Projekti puudumisel ei jää ehitusfirmadel muud üle kui pakkuda kõrged ehitushinnad, mis on viinud keskkonnaehitiste hinna väga kõrgeks ja seetõttu ei ole osa keskkonnaehitisi töösse läinud. Muret tekitab ka olukord, kus ehitusfirmad osalevad projekteerimishangetes."

SWECO Projekt on Eesti suurim ehituslik-arhitektuurse, tehnoloogilise ja keskkonnakaitselise projekteerimise valdkonnas tegutsev firma, mis annab tööd 180 arhitektile ja projekteerijale. Ettevõte kuulub Skandinaavia ja Ida-Euroopa suurimasse, 5300 töötajaga projekteerimiskontserni SWECO AB.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785