1. aprill 2008
Jaga lugu:

Ministeerium: pidurdumine oli järsem kui ootasime

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Kati Kõrbe sõnul oli pidurdumine majanduses järsem kui oodati. Jahtumise algus langeb kokku hetkega kui toimus Pronkksõduri intsident.

„Pidurdumine majanduses oli järsem, kui me oskasime oodata. Kõik hakkas peale pronkssõduri juhtumist. Kasv on aeglustunud kõigis sektorites, kuid kinnisvaras on see kõige suurem olnud,“ märkis Kõrbe.

„Kasv tuli kroonilaenude arvel. Kogu SKPst moodustas kinnisvara 19,8% ning ehitus 7,9%,“ märkis Kõrbe. „Eratarbimise reaalkasv on aeglustunud ning see aeglustub veel. Investeeringute mahud on vähenenud ning hinnad tõusnud. Reaalsed numbrid ei näita paraku midagi positiivset,“ märkis Kõrbe, kuid lisas, et selle aasta esimeses kvartalis olid metallitöötlemine ning puidusektor kasvu näidanud. „Töötlev tööstus on kasvu vedur olnud, kuid sinna võiks tulla rohkem otseinvesteeringuid,“ lisas ta. "Hetkel ootame kõik rahandusministeeriumi kevadprognoosi."

Kõrbe sõnul investeeritakse üha rohkem raha ka välismaale. „Ühest küljest on see ju hea, teenitakse Eestile kasumit,“ lausus Kõrbe ning lisas, et välisinvesteeringute maht peab kasvama.

Peamiste ekspordiriikide seas on Kõrbe sõnul vähenenud USA osakaal. „See on hea, sest USA dollar nõrgeneb,“ märkis ta. Peamised sihtriigid, kuhu investeeritakse, on Soome, Rootsi, Läti, Venemaa, Leedu ja Saksamaa.

„Mina usun, et sellel aastal langustrendid pidurduvad, siis kui saadakse üle psühholoogilisest barjäärist. Usun, et 2009. aastal on juba positiivsemad sõnumid, sest me oleme ju väike ja mobiilne riik,“ kommenteeris kinnisvaraturu jahenemist Kõrbe ning lisas, et tunneb tihtilugu piinlikkust statistikaameti avaldatud numbrite pärast, sest need on moonutatud ning annavad väära pildi. "Soovisime ükskord statistikat teha uusehitiste kohta ning tegime seda elektriliitumiste põhjal, sest inimesed vajavad ju elektrit."

Jaga lugu:
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Enimloetud
Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050eva@ehitusuudised.ee
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554sandra.malvik@aripaev.ee
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785helen.paapsi@aripaev.ee