1. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ministeerium: pidurdumine oli järsem kui ootasime

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Kati Kõrbe sõnul oli pidurdumine majanduses järsem kui oodati. Jahtumise algus langeb kokku hetkega kui toimus Pronkksõduri intsident.

„Pidurdumine majanduses oli järsem, kui me oskasime oodata. Kõik hakkas peale pronkssõduri juhtumist. Kasv on aeglustunud kõigis sektorites, kuid kinnisvaras on see kõige suurem olnud,“ märkis Kõrbe.

„Kasv tuli kroonilaenude arvel. Kogu SKPst moodustas kinnisvara 19,8% ning ehitus 7,9%,“ märkis Kõrbe. „Eratarbimise reaalkasv on aeglustunud ning see aeglustub veel. Investeeringute mahud on vähenenud ning hinnad tõusnud. Reaalsed numbrid ei näita paraku midagi positiivset,“ märkis Kõrbe, kuid lisas, et selle aasta esimeses kvartalis olid metallitöötlemine ning puidusektor kasvu näidanud. „Töötlev tööstus on kasvu vedur olnud, kuid sinna võiks tulla rohkem otseinvesteeringuid,“ lisas ta. "Hetkel ootame kõik rahandusministeeriumi kevadprognoosi."

Kõrbe sõnul investeeritakse üha rohkem raha ka välismaale. „Ühest küljest on see ju hea, teenitakse Eestile kasumit,“ lausus Kõrbe ning lisas, et välisinvesteeringute maht peab kasvama.

Peamiste ekspordiriikide seas on Kõrbe sõnul vähenenud USA osakaal. „See on hea, sest USA dollar nõrgeneb,“ märkis ta. Peamised sihtriigid, kuhu investeeritakse, on Soome, Rootsi, Läti, Venemaa, Leedu ja Saksamaa.

„Mina usun, et sellel aastal langustrendid pidurduvad, siis kui saadakse üle psühholoogilisest barjäärist. Usun, et 2009. aastal on juba positiivsemad sõnumid, sest me oleme ju väike ja mobiilne riik,“ kommenteeris kinnisvaraturu jahenemist Kõrbe ning lisas, et tunneb tihtilugu piinlikkust statistikaameti avaldatud numbrite pärast, sest need on moonutatud ning annavad väära pildi. "Soovisime ükskord statistikat teha uusehitiste kohta ning tegime seda elektriliitumiste põhjal, sest inimesed vajavad ju elektrit."

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785