31. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Korterite sundmüüki panemine on kasvanud poole võrra

Tänavu kolme kuuga on kohtutäiturid müüki pannud eraisikute kinnisvara ligi kahesajal korral, mistõttu tänavusest tõotab tulla rekordaasta, sest mullu esimestel kuudel oli enampakkumisi poole vähem.

Paarsada juhtumit kolme kuu jooksul on aga kohtutäiturite sõnul veel liiga vähe, et saaks rääkida mingist kriisist. Kohtutäitur Mati Kadak avaldas ETV saates "Aeg luubis" arvamust, et väga paljud laenuvõtjad satuksid raskustesse siis, kui kinnisvarahinnad nii madalale langevad, et pangad hakkavad eluasemelaenu võtjatelt massiliselt lisatagatisi nõudma, vahendas ETV24.

"Kui tõuseb ka elukallidus kõvasti, siis võivad tõesti ka laenuvõtjad hätta jääda. Kes ostsid kallil ajal kinnisvara, mis ta maksis siis poole rohkem kui praegu. Ja kui pangad leiavad, et on vaja lisatagatisi nõudma, siis võivad küll paljud raskustesse jääda. Aga praegu seda küll öelda ei saa, et see suur pauk oleks käinud," rääkis Kadak.

Näiteks SEB pangas küsitakse praegu lisatagatist vaid nendel, kellel on makseviivitusi. "SEB tunneks ennast pisut ebamugavalt kui laenu tagatise väärtus on langenud no suurusjärgus 50 protsenti laenusummast, siis tõenäoliselt on kindlasti põhjust üle vaadata tagatise positsioonid," selgitas panga juhatuse liige Riho Unt.

Undi sõnul on tuleb makseviivitusi aina rohkem ette. Aga kohe kohtutäituri jutule maksevõlglasi ei saadeta vaid pakutakse muid lahendusi, näiteks maksepuhkust või refinantseerimist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785