27. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Moskvas joostakse lukskorteritele tormi

Orgresbanki kinnisvara finantseerimise osakonna juhataja Aleksander S. Sergeenko sõnul on Moskva elanike viimase aja trendiks kujunenud linnast välja kolimine, kuna sama raha eest saab soetada suurema elamispinna.

Samuti tõdes mees, et luksuskinnisvara mille ruutmeetri eest küsitakse ligi 250 000 krooni, lähebkaubaks nagu soe sai.

Täna toimunud ärihommikusöögil Tere hommikust Venemaa rääkis Orgresbanki kinnisvara finantseerimise osakonna juhatajaAleksander S. Sergeenko Venemaa kinnisvaraturust.

„Viimasel ajal on kinnisvara hinnad Moskvas kiirelttõusma hakanud. Sellest järeldame, et aina rohkem inimesi kolib Moskvast välja. Kui võtta näiteks, et odavaim ruutmeetri hind Moskvas on 5000 dollarit (49 500 krooni). Tavaliselt antakse hüpoteeklaenu taotlejale 300- 400 000 dollarit( 3- 4 miljonit krooni)laenu, seda tagasimakse graafikuga 10-25 aastaks. Siinkohal tuleb otsustada kas soetada endale 60m2 korter Moskvas või hoopis 2000 dollarilise (20 000 krooni) ruutmeetri hinnagamõnevõrra suurem korter või isegi väikese maja Moskva külje all. Kui peres on kaks last on ilmselge, et valik langeb teise variandi kasuks.

„Kuna hektari hind Moskvas on ülimalt kallis jäädes 25- 30 miljoni dollari (250- 300 miljoni krooni)vahele, ehitavad arendajad nendele maadele büroo hooneid ja luksuselamuid. Viimase aja trendiks on muutunud Moskva enda New York nimega Moskva City, piirkond, kuhu on rajatud hulganisti pilvelõhkujaid,“ mehe sõnul on aga piirkonna suurimaks probleemiks parkimine, kuna selle peale lihtsalt varem ei mõeldud. Nüüd ostavad või rendivad majade omanikud keskuse lähedal asuvaid maid, eesmärgiga ehitada sinna parklaid ja parkimismaju.

Mehe sõnul on Moskvas võimatu osta maad, millele soovid ehitada. Era kätes on ainult 16 maatükk, ülejäänud kuulub kas Moskva linnale või Vene Föderatsioonile, kellele ehitamisesoovi korral tuleb renti maksma hakata.

Vaatamata sellele, et paljud on otsustanud kalli ruutmeetri tõttu soetada endale ruumikam elamine väljaspool linnapiiri on terve ports inimesi keda soolane ruutmeetrihind absoluutselt külmaks jätab. Sergeenko sõnul lähevad luksuskorterid, mille ruutmeetri hind jääb 25 000 dollari kanti, nagu soojad saiad.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785