27. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ansip: Savisaare valimisega valisite maamaksu tõusu

Peaminister Andrus Ansip ütles Tallinnas teravalt päevakorda kerkinud maamaksu tõusu kommenteerides, et linlased valisid Savisaarte toetamisega ise maamaksu tõusu.

„Seadus lubab maad maksustada 0,5–2,5% ulatuses maa hinnast. Edasi on see valijate kätes, valijad on valinud volikogu ja volikogu esindab rahvast, ja kui see volikogu otsustab maamaksumäära hüppeliselt suurendada, siis saab kaudselt öelda, et see on valijate tahe olnud," ütles peaminister Ansip täna valitsuse pressikonverentsil.

Peaminister tunnistas, et valitsus saaks põhimõtteliselt kiiresti sekkuda, teha vastav eelnõu, saata see riigikokku menetlusse, kuid sel juhul peab valitsus hüvitama omavalitsustele kõik selle eelarve aasta jooksul saamata jäänud tulud.

„Ei pea mõistlikuks hüppelist maamaksu tõusu,“ sõnas Ansip, kelle sõnul maksustatakse maad väga harva ruutmeetri järgi ja enamasti kasutatakse kinnisvaramaksu.

„Ilmselt maamaks jääb alles, kuid praegu Tallinnas toimuv viitab seaduselünkadele. Liiga suur voli on antud volikogudele, kes seda maksu puht saamahimust, ilma täiendavaid teenuseid pakkumata on otsustanud suurendada. See, et50 aasta jooksul peame oma maalapi põhimõtteliselt uuesti ostma, kas on õige?“ teoretiseeris Ansip.

Ka ei pea peaminister vajalikuks maa uut hindamist, et need, omavalitsused, kes on määra 2,5%ni tõstnud, saaks veel rohkem maksu kasseerida.

„Tallinnas toimuv ei ole normaalne, kuid inimesed peavad otsustama valimistel, millist maamaksu tahavad,“ lisas ta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785