4. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ökoterroristid panid USAs kinnisvaraarendusele tule otsa

USAs Seattle's süüdati eile viis vastset luksuseramut linnalähedasel metsasel märgalal, tõendid viitavad äärmuslikele keskkonnakaitsjatele, kelle arvates sinna ehitada ei tohiks.

Varahommikul süüdatud viis maja hävisid või said raskelt kahjustada, kirjutas New York Times. Majade müügiargument oli "roheliselt ehitatud", kuid keskkonnakaitsjate arvates on seal ehitamine lubamatu. "Roheliselt ehitatud?", oli aerosoolvärviga kirjutatud Seattle'st 25 miili kaugusel asuvat krunti piiraval taral rippuvale voodilinale, "ega mitte hoopis mustalt!".

Lisatud oli veelgi sealset arendust laitvaid sõnavõtte. Sõnumi allkirjaks oli "E.L.F.", mis on kurikuulsa Earth Liberation Fronti (maa vabastamise rinne) lühend. Seda lõdvalt organiseerunud gruppi on viimase 20 aasta jooksul seostatud hulga ökoterrorismi aktidega USA loodeosas ja mujal. Praegune sündmus toimus ajal, mil kohus arutab samuti E.L.F.-iga seostatud Washingtoni ülikooli süütamist 2001.a.

FBI Seattle'i terrorismi töögrupi eriagendi Fred Gutti sõnul on olemas viide E.L.F.-i kohta ning juhtunut uuritakse kui sisemaist terrorismiakti, ent seos organisatsiooniga vajab siiski tõestamist. Agent juhtis tähelepanu organisatsiooni ebamäärasele ülesehitusele: "Neil ei ole liikmete nimekirju ega kindlat kooskäimiskohta, see on rohkem ideoloogia. Nad on organiseerunud võib-olla ainult niivõrd, et rakukesed kogunevad ajuti ja otsustavad toimida oma vaadete kohaselt."

Majad ei olnud süütamise ajal asustatud, naabrid kuulsid tulistamise või plahvatuste moodi helisid ning tuletõrjujate kinnitusel on hooned süüdatud korraga paljudest kohtadest.

Rajooni arendajad on rõhutanud, kuidas seal on kõrgema klassi eramud ehitatud maksimaalselt keskkonnasõbralikult, näiteks paigutuse osas maastikule, väikese veekulu, puidu korduvkasutuse jm. poolest.Viis kannatada saanud elamut olid näidismajad, kus maja suurus oli teadlikult piiratud 4500 ruutjalaga (u. 400 m2) ja hind 2 mln dollariga tõmbamaks ligi rohelise mõtlemisega huvilisi.

"Iroonia on selles, et need tulekahjud paiskasid õhku rohkem süsihappegaasi, kui majade ehitamisest oleks eales võinud tuleneda," rääkis kinnisvaramaakler Patti Smith, kelle vahendatav maja põles maani maha.

Quinn’s Crossingi kinnisvaraprojekt on algusest saati tekitanud vastuseisu kohalikes ja organisatsioonides, kelle arvates ohustab see kohalikke veevarusid ja rohealasid. Eelmisel sügisel lõhkusid tundmatud vandaalid kaks rasket ehitusmasinat, sealhulgas hävitades nende mootorid. Arendajate esindaja sõnul mingit kirjalikku sõnumit ei jäetud, kuid arvatavalt oli asi seotud vastuseisuga kogu projektile.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785