22. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Müüjad: tarbimispidu on lõppemas

Aina vähem ostetakse mööblit, kodutehnikat ja muid kodukaupu. See on ka loogiline, sest ka kinnisvaraturul valitseb vaikus, kirjutas venekeelne uudisteportaal dv.ee.

Ülemiste kaubanduskeskuse juhataja Guido Pärnits kommenteeris kujunenud olukorda järgmiselt: „Oleks vale väita, et Eesti vaevleb praegu majandusraskustes. Lihtsalt tormiline õitseng asendus rahuliku arenguga. Seda võib täheldada ka kaubanduses. Saabus etapp, kui tugevatel müüjatel läheb äri hästi, aga nõrgemad kaotavad oma kliente ning nende käibed alanevad. See puudutab aga kinnisvaraturuga seotud kaubagruppe, selliseid nagu mööbel, kodutehnika jne.“

Tarbimise langust seletatakse veel ka sellega, et inimesed vaatavad suurema pessimismiga tulevikku ja laenavad ettevaatlikumalt.

„Inimesed otsustavadtäna kaalutletumalt. Töökoha kaotamise kartuses eelistavad nadlaene mitte võtta. Kui võrrelda laenuliike, siis eluasemelaene oli võetud kahtlemata rohkem kui tarbimislaene,“ märkis Hansapanga pressiesindaja Kristi Künnapas.

„Kui veel aasta tagasi jätkus ostjaid kõigile, siis praegu tuleb klientide säilitamiseks pingutada. Ülemistes ostjate arvu vähenemist märgata ei ole. Samal ajal, analüüsides meie kaubanduskeskuse läbimüüki, tuleb tunnistada, et mõned kauplused seisavad silmitsi probleemidega,“ võttis Pärnits kokku.

Viva Elektroonika omanik ja juhataja Juri Monogarov seletas, et jutt käib müügikasvu aeglustumisest, mitte vähenemisest. „Meie ootused ei täitunud täiel määral. Näiteks, võrreldes möödunud aasta sama perioodiga kasvas müük kõigest 3-4%, samasarvestasime 10-15% kasvuga. Kuid sellele vaatamata ei kaota me optimismi,“ lisas Monogarov.

„Inimesed valivad rohkem, sooritavad kindlaid oste,“ rääkis oma tähelepanekutest mööblisalongi Visioon juhataja Kristel Vare. „Käive langes detsembris-jaanuaris. Kuid suuri muutusi ei ole märgata.“

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785