18. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rumeenia, just nagu Eesti viis aastat tagasi

Arco Real Estate’i ristmüügi teenuse juht Mark Shein kirjutas Äripäeva kinnisvararubriigis, et Rumeenia kinnisvaraturg meenutab mõneti viie aasta tagust olukorda Eesti kinnisvaramaastikul, ent sealsed mastaabid on oluliselt suuremad kui Eestis.

Seega on arendajatele tulemas väga tulusad aastad. Positiivset rolli mängib see, et pakkumine järk- järgult suureneb, kuid ei suuda siiski kasvavat nõudlust rahuldada, pankadevaheline konkurents alandab intressimäärasid ja oodata on laenurallit.

Rumeeniale on iseloomulik see, et rahvas koondub jätkuvalt linnadesse, mistõttu on kinnisvaraturg enam arenenud just suuremates linnades - Bukarestis, Timisoaras, Brasovis ja Constantas. Kõige jõulisemalt areneb pealinna Bukaresti kinnisvaraturg. Seda mõjutavad positiivselt elanikkonna kasvavad palgad ning tarbimisvõime kasv, samuti Euroopa Liiduga kooskõlastatud seadusandlus, toimiv maaregistrisüsteem, kiire detailplaneeringute kehtestamine ning paljude Euroopa suurpankade esindatus riigis.

Uue kinnisvara pakkumine on Rumeenias kordades väiksem kui nõudlus. Uute turule tulnud korterite suur pindala, senisest laiemad võimalused siseviimistluses ning arendajate poolt projekti raames pakutavad lisavõimalused nagu turvavalve, sportimisvõimalused, lasteaiad jm on tekitanud suure huvi just uute korterite vastu.

Nõudlus uutele korteritele on aga kordades suurem, kui turg praegu pakkuda suudab, mistõttu on vanade korterite turg aktiivne. Rumeenia pealinna Bukarestis on linna põhja- ja keskosa on kõrgelt hinnatud piirkond, kus tegeletakse eelkõige jõukamale elanikkonnale mõeldud elamispindade arendamisega.

Linna teistes piirkondades nagu Bukaresti lääne-, ida- ja lõunaosades, keskendutakse keskmise sissetulekuga elanikkonnale suunatud elamispindadele.

Möödunud aastal algatati umbes 50 uue A-klassi büroohoone ehitamine, enamik neist asub Bukarestis, aga ka teistes linnades nagu Timisoaras, Brasovis ja Sibius. 40% Rumeenia A-klassi büroohoonetest paikneb Põhja-Bukarestis.

Maa on olnud Rumeenia kinnisvaraturul kõige jõulisem segment, igasuguse maa hind tõuseb pidevalt. Kuna Bukaresti keskosas on maaressurss väga piiratud, siis on nõutud maatükid linna äärealadel, mistõttu sealsed hinnad liiguvad tõusutrendis.

Rumeenia

elanike arv 21,6 miljonitelanike arv pealinnas 3 miljonittöötus 3,9%inflatsioon 3,8%keskmine kuupalk pealinnas 6000 kreluasemelaenu intress 8%äärelinna korterid 13 200-21 800 kr ruutmeetri kohtaluksuspindade hinnad kuni 39 000 kr ruutmeetri kohtaväga heades piirkondades Bukaresti põhja- ja keskosas võivad ruutmeetri hinnad küündida koguni 54 000 kroonini

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785