14. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: koduostmisel on tingimisest saanud reegel

Uus Maa Kinnisvarabüroo IV kvartali turuülevaate andmetel oli vaatamata tehingute arvu kahanemisele ostuhuvilisi palju, kuid otsuse tegemisega viivitati. Koduotsijad vaatavad enne ostu üle mitukümmend korterit ning tingimisest on saanud reegel.

Samas tehti tehinguid ka lühikese müügiperioodi järel ja esialgse pakkumishinnaga. IV kvartalis vahendasid Uus Maa maaklerid mitu kallist ja eksklusiivset korterit, mis olid müügis olnud vaid mõni nädal.

Hinnad langesid ka IV kvartalis, kuigi tundus, et suurem langus jäi III kvartalisse ning nüüd langetati müügihindu enamasti nendel korteritel, millel siiani ei olnud hinda korrigeeritud. Kokku võib 2007. aasta algusest arvestada korterite hinnalanguseks keskmiselt 10–20%, olenevalt korteri asukohast ja seisukorrast. Huvi uute korterite vastu oli veel oktoobris üsna väike, kuid novembris, mil paljud arendajad rohkem või vähem avalikult üsna suures mahus hindu alandasid, suurenes ka tehingute arv.

Tallinna hinnatud eramajapiirkondades (Pirita, Kakumäe, Nõmme, Kristiine) algavad kruntide hinnad 2 miljonist kroonist ning eramute hinnad 3,5 miljonist kroonist. Alates 2,8 miljonist on võimalik omandada majaosa, ridaelamukorter või 1/2 paarismaja.

Tallinnast väljaspool, kuni 40 km raadiuses, võib elamukrunte leida ka hinnaga alates 300 000–600 000 kr. Harjumaal on uuseramute hinna alampiir 1,5 miljonit krooni. Jätkuvalt tuntakse huvi Tallinnast kuni 30 km raadiuses paiknevate vähemalt 1 ha suuruste kruntide vastu, mille suurus annab teatud privaatsuse.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785