22. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Anu Saagim laseb Saare mõisal laguneda

Vaatamata muinsuskaitseameti ettekirjutustele pole Laimjala vallas asuva Saare mõisa omanik Anu Saagim võtnud midagi ette mõisakompleksi lagunemise peatamiseks, kirjutas Oma Saar.

“Olukord Saare mõisas on väga halb,” ütles Oma Saarele reedel mõisahoonete seisukorda inspekteerinud muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor Rita Peirumaa.Tema sõnul ei saa muinsuskaitse nõuda mõisakompleksi restaureerimist, küll aga seda, et hooned oleksid kaitstud ja nende säilimine tagatud.

Vaneminspektori sõnul on muinsuskaitsele probleemiks ka Anu Saagimiga ühenduse saamine, sest muinsuskaitse saadetud tähitud kirjad on lihtsalt tagasi tulnud. Kõige karmim sanktsioon, mida seadus võimaldab hooletu omaniku suhtes kohaldada, on Rita Peirumaa sõnul arhitektuurimälestise sundvõõrandamine.

Tuntud Soome disainerile Ristomatti Ratiale ja tema abikaasale Anu Saagimile kuuluv firma ostis ligi poole miljoni krooni eest endised Saare lastekodu hooned 2000. aastal ja plaanisid sinna rajada stuudiod kunstnikele ning hotelliruumid. Endise lastekodu hoonetekompleks läks ostjale maksma 450000 krooni, kirjutas Saaremaa.ee.

Varaseimad andmed Saare mõisast pärinevad 1562. aastast.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785