11. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: sellist langust ei osanud ette näha

Uus Maa kinnisvara analüütik Annika Jakobson ütles aripaev.ee-le, et sellist aktiivsuse langust ei osanud ette näha.

"2006. aasta detsember ja 2007. aastadetsember olid täiesti erinevad ning sellist aktiivsuse langust ei osanud ette näha,“ ütles Jakobson.

Ta selgitas, et 2006. aasta lõpp oli kinnisvarabuumi tippaeg, kuid 2007. aastal on tehinguhind langenud 5% ning tehingute arv ca 50%.

„Uus Maa maaklerite hinnangul võib küll öelda, et jaanuari algus oli tavapäraselt vaikne, kuid nii on see olnud igal aastal,“ märkis Jakobson.

„2007. detsembri tehingute arvu analüüsimisel saame lähtuda Maa-ameti avalikust andmebaasist, kus siiski 2007. detsember on veel ametlikult kinnitamata,“ ütles analüütik. „Detsembris toimus Tallinnas maa-ameti andmetel kokku 1581 tehingut summas 1,67 miljardit krooni, 2006. detsembril toimus 1936 tehingut, summas 3 miljardit krooni. Seega tehingute arv on kahanenud 18% ja tehingute kogusumma 44%. See viitab sellele, et 2006. aasta detsembris toimus mitmeid tehinguid väga kallite objektidega, eeldatavalt oli tegemist ärikinnisvaraga.

Korteriomandite tehingute arv 2007. detsembris oli 569, keskmiseruutmeetri hinnaga 23 700 krooni, 2006 aastal oli 1165 tehingut, hinnaga 25 000 krooni ruutmeetri kohta,“ rääkis Jakobson.

Jakobson ütles, et 2006. aasta lõpp oli buumi tippaeg, mil müügiperioodid olid vaid mõned päevad ning hinnad olid eelnevatel kuudel kerkinud nädalatega mitmeid protsente. „2007. lõpp oli aga suhteliselt vaikne ning tehingute hinnad olid selleks ajaks langenud 10-20%, võrreldes aastataguse ajaga. Statistika põhjal on tehinguhind langenud 5% ning tehingute arv ca 50%. Languste põhjustest on väga palju räägitud - laenuraha kallinemine, liiga kõrged kinnisvarahinnad, eluasemelaenude tingimuste karmistumine, inimeste hirm hinnalanguse ees jms,“ selgitas ta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785