21. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parex: USA kodulaenude kriis on kaudselt ka Lätit mõjutanud

USAkodulaenude kriis ei ole Lätit otseselt mõjutanud, aga kaudset mõju võib siiski märgata, on Parex Varahalduse hinnang.

Parex Asset Managementi juht Roberts Idelsons ütles, et USA kodulaenude kriis ei ole Lätit otseselt mõjutanud, aga kaudset mõju võib näha laenuintresside suurenemises ja investorite huvi vähenemises kinnisvarasektori vastu, vahendas BBN.

„USA kodulaenukriis ei mõjutanud Lätit otseselt.Vähemalt ei ole meil selliseid kliente ja me ei ole kuulnud, et kohalikud investorid oleksid kaotanud raha väärpaberiinvesteeringutes, mis on seotud USA laenuturuga,” ütles Idelson.

USA kinnisvaralaenudega toimunul on aga kaudne mõju Lätile. „Esiteks, maailmamajanduse madalam likviidsus ei ole vaid USA probleem. Euroopa pangad on investeerinud USA kinnisvaralaenudega seotud investeerimisobjektidesse. Euroopa pangandusturul tõstetakse laenuintresse. See tähendab, et euro libor (Londoni pankadevahelise dollarilaenu intress) on suurenenud koos vahendite hindadega Läti suurtele pankadele, mis on peamiselt Skandinaavia pangad,” selgitas Idelson.

Tulu riskid on maailmas järsult kasvanud ning ka Läti laenajad tunnetavad seda, sest laenuintressid on tõusnud. „Skandinaavia pankade tegutsemist dikteerivad osaliselt välised faktorid ja Läti kinnisvaraturgu mõjutab mingil määral maailma pangandusturu närviline situatsioon,” märkis Idelson.

Kinnisvarast rääkides rõhutas Idelson, et viimastel aastatel on kinnisvarahinnad tõusnud kõikjal maailmas, mitte ainult Lätis ja hinnad langevad praegu Ameerikas, Euroopas ja Venemaal. „Huvi kinnisvarainvesteeringute vastu väheneb igal pool,” ütles Parexi Varahalduse juht.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785