Parex: USA kodulaenude kriis on kaudselt ka Lätit mõjutanud

USAkodulaenude kriis ei ole Lätit
otseselt mõjutanud, aga kaudset mõju võib siiski märgata, on Parex Varahalduse
hinnang.

Parex Asset Managementi juht Roberts Idelsons ütles, et USA kodulaenude kriis ei ole Lätit otseselt mõjutanud, aga kaudset mõju võib näha laenuintresside suurenemises ja investorite huvi vähenemises kinnisvarasektori vastu, vahendas BBN.

„USA kodulaenukriis ei mõjutanud Lätit otseselt.Vähemalt ei ole meil selliseid kliente ja me ei ole kuulnud, et kohalikud investorid oleksid kaotanud raha väärpaberiinvesteeringutes, mis on seotud USA laenuturuga,” ütles Idelson.

USA kinnisvaralaenudega toimunul on aga kaudne mõju Lätile. „Esiteks, maailmamajanduse madalam likviidsus ei ole vaid USA probleem. Euroopa pangad on investeerinud USA kinnisvaralaenudega seotud investeerimisobjektidesse. Euroopa pangandusturul tõstetakse laenuintresse. See tähendab, et euro libor (Londoni pankadevahelise dollarilaenu intress) on suurenenud koos vahendite hindadega Läti suurtele pankadele, mis on peamiselt Skandinaavia pangad,” selgitas Idelson.

Tulu riskid on maailmas järsult kasvanud ning ka Läti laenajad tunnetavad seda, sest laenuintressid on tõusnud. „Skandinaavia pankade tegutsemist dikteerivad osaliselt välised faktorid ja Läti kinnisvaraturgu mõjutab mingil määral maailma pangandusturu närviline situatsioon,” märkis Idelson.

Kinnisvarast rääkides rõhutas Idelson, et viimastel aastatel on kinnisvarahinnad tõusnud kõikjal maailmas, mitte ainult Lätis ja hinnad langevad praegu Ameerikas, Euroopas ja Venemaal. „Huvi kinnisvarainvesteeringute vastu väheneb igal pool,” ütles Parexi Varahalduse juht.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed