18. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvarabuum on jõudnud Kuule

USA kinnisvarakriisist õppust võtnud investorid on oma pilgu kaugemale suunanud, suisa Maalt minema.

Investeerimispanga UBSi analüüsi kohaselt on Kuu pinna hind tõusnud võrreldes 2007. aastaga 40%, kirjutas Reuters.

Aastalõpu teates avaldasid panga analüütikud arvamust, et nende esoteerilise uuringu kohaselt on Kuu pinna hind USA kinnisvarahindade juhtiv indikaator.

Kuu pinna hind kasvas 1997-2001 järsult, ning kukkus natuke aastatel 2002-2003 pärast internetimulli lõhkemist. Kuu pinna hinna rekord, 37 dollarit aakri eest ehk umbes 1000 krooni hektari eest oli 2005. aasta detsembris, üheksa kuud enne USA kinnisvarabuumi tippu.

Ka hinnalangus oli Maast sammukese ees, Kuu pinna hind kukkus 2005. aasta 2007. aasta jaanuari vahel 56% 16 dollarini aakri eest (430 krooni hektari eest).

„Meie arvutuste kohaselt on Kuu pinna hind mõistlik indikaator USA kinnisvarahindade ennustamisel. Kuu pinna hinna tsükkel on USA kinnisvarashindadest 12 kuud ees, mis tähendab, et tõenäoliselt on oodata USA kinnisvarakriisi suurimat mõõna 2008. aasta alguses,“ teatas pank. Samas lisas UBS, et tegu ei ole ametliku prognoosiga.

ÜRO keelas riikidel Kuud endale nõuda, samuti ei meeldi organisatsioonile erafirmade tegevus Kuu pinnaga kauplemisel, kuid katsed seda takistada on toetuse puudumise tõttu luhtunud.

USA president George W. Bush teatas 2004. aastal, et 2020 astub Kuule taas astronaut.

Viidates juhtivale Kuu kinnisvaraagentuurile, kirjutas UBS oma raportis, et kõige rohkem pinda on Kuul sakslastel, neile järgnevad rootslased, inglased ja poolakad.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785