17. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Spetsialistid ei osanud mullu veel uusarenduste hinnalangust näha

Aasta esimeses kinnisvararubriigis tehtud ennustus magalate kiirest hinnalangusest ei täitunud, küll aga läks täkke prognoos, et uute projektide vastu kaob huvi.

Et koos huvi kadumisega hakkavad arendajad massiliselt hindu langetama, ei osanud ette näha, ehkki aasta alguses arvasin, et huvi nende vastu raugeb ning pakkumiste arv kasvab kiiresti.

Selle aasta märksõnadeks kinnisvaraturul on erinevate väljendite kasutuselevõtmine, et vältida hirmsat sõna "hinnalangus". Küll on räägitud hindade korrigeerimisest, diferentseerimisest, turu normaliseerumisest ning kvaliteetkinnisvarast, mis mingil tingimusel ei odavne.

Paraku sai reaalne hinnalangus siiski teoks. Sellega murti müüt, et Eestis saavad kinnisvara hinnad ainult tõusta.

Möödunud aastal ennustas Arco Vara, et tänavu kruntide hinnad ei lange, samas ei oodatud ka erilist hinnatõusu. „Nõudlus uute eramute järele saavutatud hinnatasemelt ilmselt ei suurene, ent kallinenud ehitushinnad avaldavad survet elamute hinnatõusule, aga kuna elanike ostujõud lähiajal ilmselt ei tõuse, siis hindade tõus jääb pigem väga tagasihoidlikuks,“ märkis Arco Vara mullu.

Uus Maa ennustas suhteliselt stabiilset korteriturgu. Keskmiseks hinnatõusuks prognoosis büroo eri piirkondades kuni 10%. „Mõnevõrra tõusevad uute korterite hinnad kesklinnas ja selle lähipiirkondades, kus arenduste maht on tulenevalt maa defitsiidist piiratud,“ kõlas Uus Maa ennustus.

Pindi Kinnisvara möödunud aasta lõpus 2007. aastaks suurt ja järsku hinnatõusu ei oodanud, öeldes, et hinnad püsivad stabiilsena. „Spekulatiivne ning kiire turg on praeguseks lõplikult läbi. Mõningates turusektorites võib keskmine ruutmeetrihind ka pisut langeda, seda vanemates korterelamutes suurte magistraalide ääres,“ arvas Pindi Kinnisvara.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785