14. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ka rikkad nutavad: notarite ülisuured tulud haihtuvad

Kinnisvarabuumi lõppemine paneb notaribürood silmitsi seisma sissetulektute ülikiire vähemisega, mistõttu on tavapärane lausa 40protsendine käibe kahanemine. Samas keeldub notarite koda endiselt käibeid avalikustamast.

Hinnanguliselt ligi kolmveerand notarite tulust tuleb kinnisvaratehingutest, seega tähendab tehingute vähenemine ning hindade langus otseselt notaribüroole käibe kahanemist. Seda on võimendanud ka uute notarite pealetulek, mistõttu kuudesse ulatuvad notarijärjekorrad on minevik.

Tartu suurima notaribüroo omaniku Mati Alliku käive on vähenenud kolmandiku. "Minu käive sel aastal on kahanenud 33 protsenti ja kulud kasvanud 20 protsenti, mis väikefirma jaoks tähendab juba kriitilisele piirile lähenemist," kommenteeris Allik.

Allik: sel ja tuleval aastal ma veel kokku ei kuku"Minu eeliseks on see, et ma olen 11 aastat töötanud ja mul on teatud kliendibaas, nii et sel aastal ja võib-olla ka järgmisel ma veel kokku ei kuku. Mida aga teevad need notarid, kes alustasid eelmise aasta lõpus või sel aastal? Ei tea, sest majandus alles vajub normaalsetesse raamidesse - 3-5protsendine aastakasv - ja notarite töökoormus väheneb veelgi," rääkis Allik, kes oli 2002. aastani notarite koja eestseisuse esimees.

Samas kaheaastase staažiga notar ootab kõigest 10protsendist käibe vähenemist. "Prognoositav käibe langus jääb vahemikku 10-12 protsenti, liigitus vanemad ja nooremad notarid on siinkohal ehk natuke meelevaldne, ilmselt mõjutavad käibe langust mitmed tegurid," märkis 2005. aasta lõpust tegutsev notar Erki Põdra. Mees lisas, et notaribüroo pidamise kulud on kasvanud samas suurusjärgus oodatava käibe vähenemisega ehk 10-15 protsenti.

Notarite üleüldist käibe vähenemist näitab see, et notarite koja tulu väheneb. "Notarid maksavad igakuist liikmetasu käibe pealt. Nagu ma olen aru saanud, on maksulaekumised viimaste kuudega üha suuremas miinuses ehk vähem, kui koja eelarvesse on planeeritud," rääkis justiitsministeeriumi vabakutsete ja õigusregistrite talituse juhataja Viljar Peep.

Löögi all eelkõige Tallinna, Tartu ja Pärnu notaridNotarite koja eestseisuse liikme Tarvo Puri sõnul on notaribüroode käibed vähenenud kuni 40 protsenti. Eelkõige puudutab see Tallinna, Tartu ja Pärnu notaribüroosid. Mehe sõnul võib selle aasta lõpp tuua veelgi suurema käibe kahanemise.

Notarite lahkumist Puri sõnul näha ei ole. Mees põhjendas seda peamiselt notaristaatusest loobumise raskusega. "Sellist valikut ei ole, et panen notaribüroo ajutiselt kinni. Kui loobuda, tuleb amet lõplikult maha panna," ütles Puri. "Järeldusi on vara teha. Eks notarid võivad oma bürood praegu veel lahti hoida lootuses, et olukord muutub taas paremaks," lisas Puri.

Notarite koda varjab endistviisi oma tulusid

Raske on notarite tulu vähenemisele hinnangut anda, kui notarid ise hoiavad oma tulubaasi saladuses.

"Mul on volitused rääkida käibe languse protsendist, mitte aga tegelikust käibest," ütles notarite koja eestseisuse liige Tarvo Puri.

Notaritest avas kaardid aasta tagasi nn beebihummeriga (Hummer H3) Tartus ringi sõitev Mati Allik, kelle sõnul oli tema maksudejärgne sissetulek eelmisel aastal umbes 70 000 krooni kuus (notarite raamatupidamine toimub sarnaselt FIEdega).

Aasta tagasi ütles justiitsministeeriumi vabakutsete ja õigusregistrite talituse juhataja Viljar Peep, et Tallinnas leidub notareid, kelle ühe kuu puhastulu ületab kõvasti 100 000 krooni, ja ka neid, kes sellises teenistusest unistagi ei saa.

Notaribüroode käive vähenes 40% võrra keskmise Tallinna notaribüroo käive septembris

2006 - 1 000 000*2007 - 600 000* Number on arvutatud 2006. aastal notarite ja justiitsministeeriumi hinnangute ja statistikaameti kinnisvaratehingute arvu ja mahu järgi. Ei ole tegelik keskmine, sest notarite koda käibeid ei avalikusta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785