5. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti krišnaiitide juht riisus koguduse miljonid

Tänane ETV saade "Pealtnägija" avaldas, et aastaid Eesti krišnaiite juhtinud Janek Rozalka pani usuvendade ja -õdede tagant pihta ligi kaks miljonit krooni.

Rozalka kadus rahaga üleöö. Temast maha jäänud kogudus pööras omavahel tülli. Ühed soovivad skandaali pigem summutada, teised on veendunud, et pettuse varjamine on patt.

Janek Rozalka liituskrišnaiitidega 13aastaselt, misjärelsaita vaimseks nimeks Janaka. 1997. aastal siirdus täisealiseks saanud Janaka Ameerikassevaimsetele otsingutele, mille käigus varastas raha ja auto. Eestisse tagasi jõudis seikleja 1999. aastal.

Krišnaiididsättisid parasjagu Luise tänavalelagunud majja templit ning võtsid pahandust teinud venna enda sekka tagasi. 2000. aastal tõusis organiseerimistöös usinust üles näidanud Janaka, kes oli toona vaid 22aastane, koguduse juhiks ning hakkas välismaalt annetusi koguma.

Annetatud raha kavatseti kasutada templihoone ostuks. Kunasee ei õnnestunud, osteti templi läheduses kahetoaline korter, mille, nagu hiljem ilmnes, kirjutasJanek Rozalka koheoma nimele. Sellele järgnes loomulikult tüli, millesse sekkus isegi politsei.

Kui politsei 2004. aastal uurimise lõpetas, lahkus Rozalka ootamatult Eestist. Peale seda avastasid koguduse liikmed, et ta oli aastate jooksul kanna taha pannud umbes 300 000 krooni. Rozalka isa tõstis koguduse oma poja nimele kirjutatud korterist ukse taha ning müüs selle maha.

Korteri uus omanik ütles "Pealtnägijale", et maksis selle eest 1,5 miljonit krooni ehk kolm korda rohkem kui krišnaiidid. Sellest rahast ei näinud kogudus aga sentigi.

Rozalka elab praegu kuskil Lääne-Virginia kommuunis ja räägib oma rahaasjadest segast juttu.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785