19. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suve lõpus tehtud kinnisvaratehingute arv langes 2004. aasta alguse tasemele

Tänavu kolmandas kvartalis vähenes kinnisvara ostu-müügitehingute arv ja tehingute koguväärtus nii möödunud aasta sama perioodi kui ka teise kvartaliga võrreldes.

Kolmandas kvartalis sooritati 11400 kinnisvara ostu-müügitehingut koguväärtusega 12,7 miljardit krooni, teatas statistikaamet.

Võrreldes eelmise aasta kolmanda kvartaliga vähenes tehingute koguarv veerandi võrra ja tänavu teise kvartaliga võrreldes 17%. Viimati tõestati alla 12000 tehingu 2004. aasta esieses kvartalis.

Tehingute koguväärtus vähenes nii eelmise kvartali kui ka eelmise aastakolmanda kvartaliga võrreldes veerandi võrra. Kuigi tehingute keskmine väärtus on viimastel kvartalitel vähenenud, pole see vähenenud nii palju kui tehingute koguarv ja koguväärtus.

Tehingute arvu langus on esmajoones tingitud korteritega tehtud tehingute vähenemisest. Võrreldes eelmise aasta III kvartaliga vähenes korteritehingute arv veerandi võrra, eelmise kvartaliga võrreldes viiendiku võrra. Tänavu III kvartalis hõlmasid ostu-müügitehingutest 55% korterid, 23% hoonestamata kinnistud, 14% eluhooned ja 7% mitteeluhooned.

Muudest piirkondadest enam on vähenenud Tallinna notarite juures sõlmitud korteritehingute arv.

Kinnisvaraturu rahunemisele on kaasa aidanud nii pankade konservatiivsem laenupoliitika kui ka kerkivad intressimäärad. Kui 2006. aasta alguses oli eraisikutele antud laenude intressimäär veel alla 4%, siis tänavu septembris oli see juba 5,9%.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785