19. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kiirlaenu võtnud kinnisvaraarendaja nõuab pankrotti

Kiirlaenufirmalt Reval Creditilt 10 miljonit krooni turgutust saanud Kadrioru kortermaja arendaja nõuab neljapäeval Võru kohtumajas enda pankrotti.

Kinnisvaraarendaja Kaimag Invest paistis suvel silma sellega, et talle kuuluvad Köleri 12 ja 12a korterid olid sundenampakkumisel päris mitu korda. Viimati toimus sundenampakkumine 12. novembril. Kui algul määras kohtutäitur Kristiina Feinman tervikvara alghinnaks 17,2 miljonit krooni, siis okroobriks oli alghind langenud juba 13 miljoni kroonini.

Feinman ütles reedel aripaev.ee-le, et Kaimag Investi vara sundmüük on peatatud. "Võlgniku suhtes on algatatud pankrotimenetlus," lisas täitur.

Tähelepanuväärne on, et 12 magusa Kadrioru korteri tagastisel on võetud sel kevadel 48 miljonit krooni laenu. Hüpoteegid on kinnistusregistrisse kantud ühel ja samal päeval.

Suurima laenu sai Kaimag Invest Hansapangalt. Et sellest 20 miljonist kroonist ilmselt väheks jäi, võtsid firma omanikud Kaimo Koort ja Magnar Bergman 18 miljonit krooni laenu ka kortereid müünud Laivi Mesikäpa osaühingult Balafon. Ja nii üllatav kui see ka pole, õnnestus ühegi majandusaasta aruandeta Kaimag Investil saada veel 10 miljonit krooni kiirlaene väljastavalt Reval Creditilt.

Veelgi põnevam on asjaolu, et kiirkorras käsutamise keelumärke saanud ja sundenampakkumisele pandud korterite eelmine omanik oli üks laenuandjatest, OÜ Balafon. Kinnistusregistris seisid magusad korterid tema nimel vähem kui kuu aega. Kinnisvaraga tegeleva OÜ Balafoni ametlikuks omanikuks on Tallinna notari Aivar Mesikäpa abikaasa Laivi Mesikäpp.

Kaimag Invest üks omanik Kaimo Koort ütles aripaev.ee-le, et kogu asja taga on kaval skeem, mille autoriks on Reval Credit. "See plaan oli algusest peale väga kavalalt püsti pandud," ütleb Koort. "Tekitati kunstlikult majanduslikke raskusi teisele poolele ja taheti kinnisvara endale saada," lisas ta.

Koort ütleb, et neil oli suur tahe arendada Kadrioru maju, kuid Reval Credit ei lasknud.

"Meil oli kokkulepete alusel ette nähtud, et Reval Credit annab ka ehitusraha, kuid poole tehingu pealt sellest taganeti. Me poleks eelnevalt maju ostnudki, kui teadnuks, et arendamiseks finantse pole," selgitas Koort. Kaimag Invest on omakorda Reval Crediti kohtusse kaevanud.

Kaimag Investile 10 miljonit krooni laenanud Reval Credit juhatuse liige Martin Kruusvall valib vastamiseks sõnu ja mõtleb pikalt korrektse vastuse.

„Ütleme, et kui rääkida sellest kliendist, siis olukord oli komplitseeritum, kui lihtsalt tavaline tehing,“ ütles Kruusvall. Kuidas laenuandja firma annab 10 miljonit krooni vastloodud ja tundmatule ettevõttele, kel pole ette näidata ühtegi majandusaasta aruannet? „Kuidas juriidiliselt korrektselt öelda… Seal oli tegu eritehinguga. Kahjuks on olukord aga võtnud pankrotieelse kuju, mistõttu pikalt ei saa ma kommenteerida. Siin on küsimus laenu saajate isikutes, kes seisavad konkreetse firma taga ning laenu tagamise ja finantseerimise viisides,“ rääkis Kruusvall.

Kas firma kirjutab 10 miljonit korstnasse või saab kinnisvara omanikuks? "Põhimõtteliselt jah, seal oli olemas kinnisvara," lisas ta. 18 mln krooni Kaimag Investile laenu andnud Balafoni ametlikku omanikku Laivi Mesikäppa ei õnnestunud aripaev.ee-l tabada. Mitmed allikad ütlesid, et Balafoni varjatud omanik on hoopis tema abikaasa notar Aivar Mesikäpp.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785