18. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Preatoni loodud Pro Kapital laiendab haaret

Kuulsa, et mitte öelda kurikuulsa, Itaalia ärimehe Ernesto Preatoni firma Pro Kapital on Eesti kinnisvaraarenduses saanud hakkama mitme revolutsioonilise teoga.

Edu lainel on ettevõte jõudnud kanda kinnitadaka paljudes Ida- ja Lääne-Euroopa riikides. Seda hoolimata tõsiasjast, et kunagine edukuse lipulaev on varisenud põrmu ning värskelt taas rehabiliteerimist leidnud, kirjutas Postimehe ajakiri Otsustaja.

Tondi kasarmutes juhatabvägesid Tondi sõjakooli viimase ülema lapselapselaps, Pro Kapital Grupi juhatuse liige Andrus Laurits. Selle vahega, et tema väed on Nõukogude omadest tunduvalt rahumeelsemad – hävitustegevuse asemel on eesmärgiks ülesehitustöö.

Oktoobris kümme aastat tagasi ostis Pro Kapital Arco Vara meestelt Tondi sõjaväelinnaku tosina hektari suuruse räämas ala ning rajab nüüd sinna moodsat äri- ja elurajooni.

Tondi endise kasarmuala elamiskõlblikuks muutmine pole ainult Pro Kapitali, vaid kogu Eesti üks suuremaid kinnisvaraarendusi. Sellegipoolest ootab üksteist aastat tagasi asutatud Pro Kapitali, mille seniste väljapaistvamate saavutuste hulka kuuluvad Ilmarise kvartali ja Kristiine kaubanduskeskuse valmimine Tallinnas, veel mitu suurejoonelist ettevõtmist.

Pro Kapitali visioon näeb ette kujundada Tondil elukeskkond, kus valitseks samasugune feeling, nagu kohtab Ameerika ülikoolilinnakuis. «See projekt peab elama edasi, loeme seda oma visiitkaardiks,» selgitab Laurits. «Kui ehitame kõik täis, nii et põlispuud ei paista välja, siis kõik kiruvad, et vaat, mis Pro Kapital siia tegi. Inimesed ei ole nii rumalad, et võiksime neile küüniliselt öelda, et austame rohelust ja puid – ja siis lööme sinna tornid vahele.»

Kui Tondi linnakus kujunevad korterite hinnad Lauritsa sõnul selliseks (40 000 krooni), mis on võrreldavad ruutmeetri hinnaga neil Tallinna-äärsetel põldudel, kuhu inimesed viimastel aastatel hurraaga kolinud, siis Pro Kapitali teine suurprojekt, Kalaranna, kujuneb mõnevõrra eksklusiivsemaks. Kui seal pärast detailplaneeringu vastuvõtmist, projekteerimise lõpule viimist ja igasuguseid kooskõlastusi heal juhul ületuleva aasta kevadel ehituseks läheb, võivad sajad inimesed hakata juba konkreetsemalt unistama, kuidas nad oma jahiga sama hästi kui vanalinna äärde maabuvad.

Ehkki Kalaranna korterid tõotavad tulla viiendiku võrra kallimad kui mujal – Tallinn on ikkagi merelinn ja inimesed on seetõttu valmis maksma merevaate eest rohkem, usub Laurits, ehkki majanduslikult pole ju põhjendatust –, ei tähenda see põrmugi, et vähem jõukail sinna asja ei saa olema. Vastupidi, kinnitab Laurits: Kalaranna tuiksooneks peab saama promenaad, mis ulatuks Piritalt Paljassaarde, ning mille äärde tuleks kohvikud ja pargid.

Lisaks on plaanis või juba käsil arvukalt projekte Lätis ja Leedus, mis kõik on Lauritsa kureerida. Tagatipuks on ettevõte kinnitanud kanda mitmes Venemaa suurlinnas, rääkimata tegevusest Ukrainas ja Itaalias, Poolas ja Sloveenias, Ungaris ja Tuneesias, Saksamaal ja Egiptuses.

Rotermanni kvartali müüs Pro Kapital kolm aastat tagasi pärast vaidlusi Tallinna linnaisadega Manutentile ning suunas sealt saadud raha Riias Domina kaubanduskeskuse rajamisse. Tallinnas ootab ehitamist kaubanduskeskus endise lihakombinaadi alale, kuid lahtised otsad sealse liiklussõlme korraldamisel on sundinud ettevõtet kopa maasse löömisega ootama.

Lisaks Lätile-Leedule on Pro Kapital laiendanud viimasel ajal äritegevust jõuliselt idasuunal. Firma esindajad on käinud läbi 30 Venemaa suurlinna kuni Vladivostokini välja, et uurida maad, kus terendavad paljulubavad perspektiivid.

Nii näiteks valmivad lähiajal nelja tärniga ärihotellid Peterburis, Tjumenis ja Novosibirskis. Kaliningradis, Jekaterinburgis ja Omskis käivad läbirääkimised maa omandamiseks. Ukrainas Krivoi Rogis on peatselt saabumas kooskõlastus, et püstitada sinna kaubandus- ja meelelahutuskeskus.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785