Ärikinnisvara tagatisel võetakse hoogsalt laenu

Korterite-majadehindamisakte
tellitakse poole aasta tagusega võrreldes vähem, kuid ärikinnisvara tagatisel
võetakse praegu varasemast hoogsamalt laenu.

Pindi Kinnisvara hindamisosakonna juhataja Margus Pilv ütles, et võrreldes poole aasta taguse ajaga pole kinnisvarahindajatel tööd ja sissetulekut oluliselt vähemaks jäänud. Poole aasta taguse ajaga võrreldes hinnatakse elukondlikku kinnisvara vähem, kuna sellega toimub varasemast vähem tehinguid.

"Varasemast rohkem tellitakse aga ärikinnisvara ja projektide hindamist," rääkis Pilv. Enamik hindamisakte läheb pankadele laenu tagatiseks.

Nagu varemgi, tellitakse hindamisakte kohtutele, riigiasutustele ja raamatupidamise tarbeks.

Kommertspangad pole samas laenuklientidelt hindamisaktide värskendamist palunud, kuna viimasest hindamisest on möödunud rohkem kui kuus kuud. "Selleks on siis vajadus, kui mingi asi hakkab hapuks minema," ütles Pilv. "Pangad pole aga sinnamaani läinud, et hakkaksid oma portfelle ümber hindama. See oleks ka väga töömahukas."

Pilv tunnistas, et leidub nii neid kliente, kes soovivad kinnisvara ülehindamist kui neid, keda paelub ostuläbirääkimiste tarbeks välja käia võimalikult madal hind. "Tavaliselt tahetakse, et üle hinnataks, aga see pole eetiline," sõnas Pilv. "Olen aastate jooksul näinud igasuguseid hindamisakte ja kinnisvarahindajad, kes midagi sellist tegid, on ametist lahti saanud."

Töökoormuse langemise tõttu pole ükski suurem büroo hindajate arvu veel vähendama pidanud.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed