23. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Unistad oma saarest?

Ülirikkad inimesed ostavad üles eksootilisi saari eraldatuse otsingul või eksklusiivse elukeskkonna loomisel. Forbes on ritta pannud maailma kallimad erasaared.

"Oma saar täidab kõigi fantaasia isiklikust kuningriigist, see on rohkem, kui suvaline kinnisvara,“ ütles Private Islands Online tegevjuht Chris Krolow, kes arvab, et midagi ei ole võrreldav saare omaniku staatusega.

Omale on saare ostnud sellised inimesed nagu Richard Branson, Leonardo DiCaprio, Nicholas Cage ja Mel Gibson. Tendents on hõivata ka selliseid saari, mis on senini täiesti tsiviliseerimata. Ostu põhjus võib-olla mingi aeg kiirest elutempost eralduda ja nautida maavalitseja ametit. Erasaarte omanike hulgas leidub elitaarsust ihalevaid suure hingega kinnisvaraarendajaid. Näiteks ostis 42hektarilise Blackadore Caye umbes 1,75 miljoni dollari eest Leonardo DiCaprio lootuses sinna kuurort rajada.

Maailma kallimate erasaarte edetabel:

1. Ronde Island Kariibi meres, Grenadas, 100 miljoni dollari ehk 1,1 miljardi krooni eest võib omistada üle 800 hektari maailma kalleimaks hinnatud maad. Saarel on palju varjatud lahesoppe, kuhu võib jahiga ankrusse jääda. Saare ümber on selge vesi, näeb 30 meetri sügavusele, kaldakaljudes on paar koobast, mida on ujudes põnev uudistada.

2. Caye Chapel Resort Belizel, hinnaks 75 miljonit dollarit (825 mln krooni) üle 100 hektari eest. Luksuslikkuse toovad hästi esile 18-rajaline golfiväljak, süvaveesadam, kolm kilomeetrit randu, klubihoone ja bassein. Saare omanik ja tema sõbrad võivad ööbida 30 325ruutmeetrises villas, kus on nii satelliit TV ja DVD mängijad. Lisaks on saarel tenniseväljak, korvpalliplats, võrkpalliväljak ja jooksurajad.

3. Väike ja Suur Hans Lolliku saared Neitsisaartel. Kahe saare eest tuleb välja käia 45 miljonit dollarit ehk 495 miljonit krooni. Saartele pääseb vaid eralennuki või isikliku paadiga. Seal on 246 hektarit pinda ja rikkumata liivarandu, kookospalme, palmidžungleid, mägist maastikku, ja imepäraseid vaateid. Selgetes lahtedes on mõnus ujuda või snorgeldada.

4. Motu Tane, Bora Boral, Prantsuse Polüneesias on saar, mille eest tuleb maksta 40 miljonit dollarit ehk 440 mln krooni. Saarel on kookospalmides ümbritsetud bangalod, kus on suur voodi ja fantastiline vannituba. Saarel saab nautida sukeldumist, haide toitmist, ratsutamist, kanuuga sõitmist ja purjelauasõitu.

5. Charles’i saar Bahamal on tsivilisatsioonist suhteliselt puutumata 22-hektariline maatükk hinnaga 39 miljonit dollarit ehk 429 mln krooni. Saarel on kõik luksuskodu ehitamiseks olemas: väiksemate ja suuremate laevade sadam, telefoniliinid ja elektrijuhtmed.

6. Mehhikos Cerralvo saar maksab 35 miljonit dollarit ehk 385 mln krooni. 25 kilomeetri pikkusel Cortez meres asuval saarel on nii künkaid kui liivarandu ja kõrbe.

7. Bahamal asuv Hog Cay saar makasb 35 miljonit dollarit ehk 385 mln krooni. Saarel on kahekordne kuue magamistoaga maja, kahekordne vaatlustorn ja bassein.

8. Agria Trias Kreekas – 28 miljonit dollarit (308 mln krooni) maksev saareke pooleteist tunnise paadisõidu kaugusel Ateenast. Apelsini- ja oliivisaludega paradiisis on hoone 30 külalise võõrustamiseks ja isegi päris oma kirik.

9. Bahamal asuv Bird Cay saar maksab 28 miljonit dollarit ehk 308 mln krooni. 101 hektari suurusel saarel on kilomeetrite jagu kauneid liivarandu, kauneid metsaradu, sidruni ka kookospuid. Saarel asuv kahekordne maja vajab küll kõpitsemist, kuid vaated on hingematvad.

10. Garip Island, Bademli, Türgi. 25 miljoni dollarit ehk 275 mln krooni maksev saar on kaetud männimetsaga. 35hektarilisel saarel on sadam ja palju kuumavee allikaid, rannikul on iidsed Rooma linnad Lesbos ja Pergamon. Saare lahesopid on ideaalsed sukeldamise paigad.

11. USAs Virginia Potomaci jões asub 5hektariline Chopawamsic saar, mis maksab 25 dollarit ehk 275 mln krooni. Kõrgete tammedega saar on tunni aja kauguses Washington, D.C.st, saart valvab seitse päeva nädala s USA rannavalve. Saarel on kolm maja, mis on 16. sajandi koloniaalstiilis.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785