10. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Pank: reaalne kinnisvarahind ei ole langenud

Eesti Panga keskpangapoliitika osakonna juhataja Ülo Kaasiku sõnul on kinnisvaraturu käitumine vastanud majanduse aeglustumise protsessile.

„Selgelt oleme näinud kinnisvaratehingute mahu vähenemist, võrreldes kõrgperioodiga kuni kaks korda. Küll aga meedias hõigatud kinnisvarahinna langust ei ole toimunud, kasv on veel positiivne võrreldes eelmise aasta sama perioodiga, vähenenud on pakkumishinnad,“ ütles Kaasik Eesti Kinnisvarafirmade Liidu seminaril „Mis saab edasi?“.

„Tulevikus on turul selgelt liiga palju pakkumisi ja ilmselt suur osa arendustest on alles töös. Uut kinnisvarahinna tõusu veel ei paista, praegu näeme alles, et laenukasv on hakanud taanduma ja lõppu veel ei paista, ka investeeringute mahud tulevikus vähenevad,“ arvas Kaasik. Kui 2008. aastal investeeritakse sama palju, kui 2005. aastal, mida ei olnud vähe, siis Eesti majandus kasvab 4% aeglasemalt kui praegu.

„Roosa stsenaariumi kohaselt: kui arvame, et oleme keskmiselt sama targad ja osavad kui keskmised soomlased, siis ei ole põhjust, miks tõus ei peaks jätkuma. Eesti elatustase on juvaid 2/3 Euroopa Liidu keskmisest,“ ennustas Kaasik. „Kui kinnisvarahinnad 10-20% kukuvad oleks see tasakaalustatud areng. Väike korrelatsioon ei oma tähtsust. Neid, kes on ostnud korteri pikemaks ajaks, ei tohiks turu kõikumised mõjutada ja valdavalt on inimesed ostnud korterid elamiseks,“ lisas ta.

Kaasiku sõnul on oluline vaadata, kas Eesti ettevõtted on mujal maailmas konkurentsivõimelised. „Ülikiire palgatõus seab tulevikule küsimärgi. Pikas perspektiivis ei saa see jätkuda, ettevõtted ei saa endale lubade pikalt kahjumit. Suurt palgatõusu ei tule, kui ettevõtted ei saa seda endale lubada,“ hoiatas ta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785