17. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Greenspan: USA kinnisvaraturul on mull ja see läheb lõhki

USA endine keskpanga juht Alan Greenspan ütles intervjuus ajalehele Financial Times, et USA eluasemeturul on mull ning tulemas järsk hinnalangus.

Elamute hinnalangus "tuleb suurem kui paljud seni arvanud on," ütles Greenspan, prognoosides "miinimumina suurt ühekohalise" ent välistamata ka "kahekohalise numbriga" mõõdetavat langust.

USA keskpank, mis teisipäeval baasintresse arutab, ei tohiks aga Greenspani sõnul liiga agressiivselt laenuintresse langetada, kuna inflatsiooni kiirenemise risk on täna suurem kui sel ajal kui ta ise oli keskpanga juht.

Greenspan möönab, et eluasemete hinnad pole viimastel aastatel järsult tõusnud mitte üksi USAs vaid ka teistel turgudel. "Kogu see vaht kokku annab ühe suure mulli". USA turul on hinnad Greenspani hinnangul tipust tänaseks keskmiselt langenud 2-3%.

Greenspani sõnul on praegune torm maailma finantsturgudel "õnnetus, mis pidi varem või hiljem juhtuma". Riski hind langes juba nii madalale, et see ei saanud sinna enam jääda.

Investorite suurt tungi väärtpaberite järele, mis on kõrgema tootlusega kui USA valitsuse võlakirjad, kõrvutab Greenspan kokaiinisõltuvusega. Just see suur nõudlus kannustas kinnisvaralaenudega, sealhulgas madala maksejõuga klientidele antud laenudega, tagatud väärtpaberite pakkumise kiiret kasvu. Nende klientide makseprobleemid oli nüüd see viimane piisk, mis riski ümberhindamise turul käima lükkas.

Greenspan avaldas intervjuus lootust, et USA majanduse paindlikkus võimaldab finantskriisist kiiresti toibuda. Et aga samaaegselt on kriis ka eluasemeturul, on tänane olukord keerulisem, kuna puudutab otseselt tarbijaid.

Greenspan andis ajalehele Financial Times intervjuu seoses oma memuaariraamatu ilmumisega.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785