13. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ida-Euroopas tegutsev Austria börsil olev kinnisvarakompanii on suures jamas

Ida-Euroopas tegutsev Austria börsil olev kinnisvarakompanii Meinl European Land (MEL) ja temaga seotud Meinl Bank on suures jamas, kirjutas Austria Wiener Zeitung.

Austria finantsjärelevalve laiendas siseringi kuuluvate investorite tehingute uurimistAustria Meinl Bankile. Kahtlustatakse aktsia hinna manipuleerimist.

Kolme nädala eest hakati uurima Viini börsil noteeritud kinnisvarafondi Meinl European Land, kui sai teatavaks, et ettevõte sai suure kahjumi, kuna aktsia hind on kukkunud ja ettevõte oli ostnud tagasi oma aktsiaid. Meinl Bank vahendas aktsiatehinguid. Järelevalve teostajad püüavad jõuda selguseni Meinli ja Meinl Banki omavahelistes seostes. Meinl Bankile kuulub 150 mln Meinl European Landi aktsiat. Uuritakse, kas ettevõte oleks olnud kohustatud andma teada aktsiate tagasiostust enne selle alustamist.

Meinl Bank ostis ettevõttele II kvartalis ja juulis tagasi 88,8 mln aktsiat 1,8 miljardi euro eest, ilma et oleks küsinud aktsionäridelt tagasiostuks luba.

Kui MEL ja Meinl Bank rikkusid väärtpaberiseadust, võidakse neid massiivselt trahvida.

Viini börs eemaldas nüüdseks turuväärtuselt 2,75 mld euroni langenud Meinl European Landi aktsia indeksist.

Wirtschaftsblatt vahendas, et Kempeni analüütikudkirjutasid maksuvabas piirkonnas Jersey's registreeritud Meinl European Landi pühendatud analüüsi pealkirjaks "Kõik on õiguspärane,vastavalt Jersey õigusele".

Meinl European Landi aktsia on kukkunud 19. juuni 21,33 eurolt tänaseks 9,21 euroni.

Meinl Banki kodulehel kirjutatakse, et uue Euroopa turgudel võimalusi otsiva Meinl European Landi käes on 160 teenivat kinnisvara kokku 880000ruutmeetrise põrandapinnaga, mille orienteeruvaks turuväärtuseks on 1,8 miljardit eurot, ning osalemine 43 kinnisvaraarenduses kokku 3,7 miljardi euro ulatuses, mis valmivad 2007-2010. 16 projekti osas (investeeringumaht 1,6 mld eurot) tehakse tasuvusanalüüsi. 2010. aastaks peaks nende objektide väärtus olema üheksa miljardit eurot, teenides aastas umbes 700 miljonit eurot renditulu. Ettevõte on esindatud suures hulgas Ida-Euroopa riikides: Tšehhis, Ungaris, Slovakkias, Poolas, Rumeenias, Venemaal, Lätis, Eestis, Türgis ja Ukrainas.

Meinl European Land sai 41,6 protsenti renditulust Venemaalt, 24 protsenti Poolast, 17,8 protsenti Tšehhist, 6,8 protsenti Ungarist, 5,5 protsenti Slovakkiast, 3,3 protsenti Lätist ja ühe protsendi Rumeeniast.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785