28. august 2007

Laenuvõtjad kurdavad kiire intressikasvu üle

Pankadevahelise laenuintressi euribori kiire tõus on kütnud kuumaks ka kinnisvaralaenu võtnud inimeste osamaksed, samas kappab inflatsioon jõudsamalt kui laenuraha hind.

Nii näitavad värskeimad keskpanga andmed, et keskmiselt oli eurodes antud eluasemelaenude intress Eestis 5,5 protsenti. Samas küündis juulikuine inflatsioon juba üle kuue protsendi, kirjutas Postimees.

Piltlikult öeldes istuvad pikaajalise laenu endale koormaks võtnud inimesed praegu või sees, sest laenuraha hind on neile odavam kui üldine elukalliduse tõus. Tulevaks aastaks ennustab rahandusministeerium juba 7,4-protsendist tarbijahinnaindeksi kasvu, niisugusele tasemele ei tõuse selleks ajaks keskmine eluasemelaenu intress ilmselt isegi kõige pessimistlikuma analüütiku hinnangul.

Tallinlanna Tiina Saar, kes võttis paar aastat tagasi 30 aastaks kaela eluasemelaenu, tunnistas, et koduse raamatupidamise seis on praegu nukrakstegev: viimase nelja-viie kuuga on tema igakuine laenumakse tõusnud ligi kümme protsenti, mis lisab kulutustele 1000 krooni.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785
Hannes RummReklaamimüügi projektijuhtTel: 518 4688