Ostjate põud on viinud kinnisvara hinnad alla kuni 30%

Tallinna ja lähiümbruse kinnisvarahinnad on
aasta algusega võrreldes langenud kohati kuni 30%, enim said hinnalangusest
räsida põllupealsed krundid.

ERI Kinnisvara hindaja Raul Mäsak räägib tänase Äripäeva kinnisvararubriigis, et kui enamasti jääb hinnalangus 10-15% vahele, siis halva juurdepääsuga põllukruntide hind on langenud kuni 30%.

1Partneri hindaja Kaur-Kaspar Kulli peab põlluprojektide üldist 30% hinnalangust liiga suureks. "Kui pidada aga silmas krunte, mis asuvad vähetuntud ja kehva infrastruktuuriga piirkondades, võib hinnalangus tõesti aasta algusega võrreldes olla 20-30%," märgib ta.

Kulli räägib, et kuni aastavahetuseni tõsteti hindu kogu aeg ja ostud tulid tõstmisele järele. Siis aga hakkas intressitõus mõjuma ja müüki tuli palju objekte. Müügiks pidi hinda uuesti alla laskma. 1Partneril endalgi oli üks samasugune kogemus. Eelmise aasta lõpul oli Tallinna piiril olevate paarismajade hind 3,5 miljonit krooni, siis tõstis arendaja hinna 3,9 miljonile. Sellega ei ostetud. Kui arendaja lasi hiljuti hinna taas 3,5 miljonile, hakkas müük jälle minema.

Kinnisvaraturu soikumist kinnitab ka teise kvartali statistika. Reedel konstateeris statistikaamet: "Teises kvartalis jäi tavapärane kinnisvaraturu elavnemine tulemata." Pikemast aegreast võib näha, et kinnisvaratehingute arv pööras allapoole juba 2005. aasta lõpus, mil hinnad alustasid kiiret mäkkeronimist.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed