21. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kunstnikust maaomanik võitleb rannarüüstajatega

Läänemaale Hanila valda mereäärse maatüki ostnud teatri- ja videokunstnik Ene-Liis Semper on sel suvel korjanud Kukerannast sadu pudeleid, plekkpurke, klaasikilde, titemähkmeid, suitsukonisid ja kondoome.

"Eestis pole ühtki randa, kuhu saaks autoga - aga Kukeranda sai. Kuigi rand on olnud aastaid erakätes, pole sellest hoolitud. Kui mina selle maa ostsin, ütlesin vallas kohe, et autodele on Kukerand kinni, tulgu kõik jalgsi! Kaevasingi randa ja kadakate vahele viivatele teedele kraavid ette, aga ajasin need varsti uuesti kinni, sest hakati kadakate vahelt sisse murdma. Nüüd on autodel suured maakivid ees, mille kõrvalt saab jalgsi läbi," rääkis Semper Postimehele.

Semperi sõnul pole Kukerannas käijad endale teadvustanud, et rand on eraomandis, kuigi seda kinnitavad ka sildid "Eramaa". Samas teab Semper hästi, et eramaal võib päikesetõusust päikeseloojanguni igaüks liikuda.

Hanila vallavanema Arno Peksari sõnul kehtib Eesti riigis hea seadus, mis ütleb, et omavalitsus peab tagama pääsu kallasrannale (kümne meetri laiusele kaldaribale).

Peksari sõnul on nende vallas, küll mitte Kukerannas, löödud ligipääsu pärast mereranda juba ühele inimesele nuga kõhtu ja lastud püssigi, ka Semperi klaasist suvila ning kraavide kohta on lendu lastud ähvardusi.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785