Kunstnikust maaomanik võitleb rannarüüstajatega

Läänemaale Hanila valda mereäärse maatüki
ostnud teatri- ja videokunstnik Ene-Liis Semper on sel suvel korjanud
Kukerannast sadu pudeleid, plekkpurke, klaasikilde, titemähkmeid, suitsukonisid
ja kondoome.

"Eestis pole ühtki randa, kuhu saaks autoga - aga Kukeranda sai. Kuigi rand on olnud aastaid erakätes, pole sellest hoolitud. Kui mina selle maa ostsin, ütlesin vallas kohe, et autodele on Kukerand kinni, tulgu kõik jalgsi! Kaevasingi randa ja kadakate vahele viivatele teedele kraavid ette, aga ajasin need varsti uuesti kinni, sest hakati kadakate vahelt sisse murdma. Nüüd on autodel suured maakivid ees, mille kõrvalt saab jalgsi läbi," rääkis Semper Postimehele.

Semperi sõnul pole Kukerannas käijad endale teadvustanud, et rand on eraomandis, kuigi seda kinnitavad ka sildid "Eramaa". Samas teab Semper hästi, et eramaal võib päikesetõusust päikeseloojanguni igaüks liikuda.

Hanila vallavanema Arno Peksari sõnul kehtib Eesti riigis hea seadus, mis ütleb, et omavalitsus peab tagama pääsu kallasrannale (kümne meetri laiusele kaldaribale).

Peksari sõnul on nende vallas, küll mitte Kukerannas, löödud ligipääsu pärast mereranda juba ühele inimesele nuga kõhtu ja lastud püssigi, ka Semperi klaasist suvila ning kraavide kohta on lendu lastud ähvardusi.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed