3. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA kinnisvaralaenu turul paanika

Raskused USA kinnisvaralaenu turul on järsult süvenenud, mille tagajärjeks on pankade suured kahjumid ja laenutingimuste karmistamine, maailma börside langus ning mure kogu USA majanduse tuleviku pärast.

Viimase nädala jooksul on ridamisi tulnud halbu uudiseid, mis on investorid ettevaatlikuks teinud ning kukutanud börse nii Euroopas kui ka Aasias, kirjutas Äripäev.

Juuli viimasel päeval teatas USA suuruselt kümnes kinnisvaralaenu andja American Home Mortgage (AHM), et ei suuda oma finantskohustusi täita. Selle teate peale kukkus firma aktsia kolinal 90 protsenti. Veel eelmisel aastal oli firma puhaskasum olnud 250 miljonit dollarit.

Seda uudist käsitati tõsise ohumärgina. Nimelt oli kriis seni hõlmanud riskantsete hüpoteeklaenude (subprime-laenud) andjaid, kellest ligi 50 on tegevuse lõpetanud. AHM andis nn Alt-A-laene, mille riskiastet peetakse märksa väiksemaks kui subprime-laenudel. Kui seni olid optimistid uskunud, et kriis piirdub subprime-laenudega, siis AHMi saatus näitas, et kriis on levinud paremate laenude valda.

Teine halb uudis tuli pangasektorist. Nimelt soovis USA riskikapitalifond Kohlberg Kravis Roberts ja Company (KKR) laenata Citibankilt üheks firmatehinguks 32 miljardit dollarit. Algul oli pank nõus, siis aga lõi kõhklema. Kui pank laenu andmisest loobub, peab ta maksma miljard dollarit trahvi.

"Kui pank peab laenuriski miljardidollarilisest trahvist suuremaks, siis oleks see laenuturgudel suurim šokk pärast Aasia kriisi," arvab fondi Chevereux Nordic peaanalüütik Rodney Alfvén. Ka teised pangad muutuvad ettevaatlikumaks ning firmad ei saa tegevuse laiendamiseks enam nii kergelt laenu võtta.

Analüütikute ja investorite põhihirm ja -huvi on seotud sellega, kas USA kinnisvaraturg võib külmutada finantsturu ja kiskuda langusse kogu USA majanduse. Nagu ikka, leidub nii optimiste kui ka pessimiste.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785