3. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

BREC Kinnisvara: oodata on ka büroopindade ülepakkumist

Tuginedes oma 2007. aasta esimese poolaasta kinnisvaraturu ülevaatele prognoosib BREC Kinnisvara Tallinna büroopindade turul sarnast ülepakkumist nagu võib praegu näha elamusektoris.

Kinnisvaraarendajad plaanivad 2008. aasta lõpuks tuua Tallinnas turule ligi 150 000 m² uusi büroopindu, teatas ettevõte.

BREC Kinnisvara äripindade hindamise juhi Timo Tammaru sõnul on turul juba pikemat aega uute büroopindade nappus, kuid järgmise aasta suveks on oodata juba ülepakkumist. „Arendajad on oma pilgud pööranud elamusektorist ärikinnisvarale ning toovad üheaegselt turule suure hulga uusi büroopindu, mis ületab ilmselgelt turu vajadused,” selgitas Tammaru. Timo Tammaru lisas, et ülepakkumine on siiski suhteliselt lühiajaline ega sunni büroohoonete omanikke üürihindu alandama.

Timo Tammaru hinnangul stabiliseerub turg järgmise aasta lõpus, mil kvaliteetsed vakantsed pinnad on hõivatud. „Selleks ajaks tasakaalustub nõudlus ja pakkumine ning tekib normaalne vakants, mis on 5-10%,” täpsustas Tammaru. Timo Tammaru lisas, et olukord, kus uued hooned on 100% välja üüritud, ei ole normaalne.

Uute büroopindade üüritase on võrreldes olemasolevate pindadega 10-15% kõrgem, jäädes vahemikku 170-180 kr/m². 80% uutest büroopindadest üüritakse välja, kuigi suur nõudlus on ka müügiks pakutavate pindade järele. Tallinnasse ehitatavatest büroohoonetest planeeritakse pindu müüa vaid Lasnamäele Smuuli tn ja Peterburi mnt nurgale ning Peterburi mnt ja Pae tn nurgale rajatavates hoonetes. Mustamäel Ehitajate teele ja Tammsaare teele peagi valmivad büroohooned on juba suurelt osalt välja müüdud.

Timo Tammaru sõnul eelistavad kliendid ka edaspidi kvaliteetseid ning terviklahendust pakkuvaid büroopindu, mis asuvad logistiliselt soodsas asukohas, hea maine ning kaasaegsete tehnoloogiliste lahendustega ärimajas, mille läheduses peab olema lahendatud ka parkimine. Lisaväärtuseks loetakse avarat vaadet, hoone läbimõeldud arhitektuurset lahendust ning toitlustamise jms teeninduse olemasolu lähipiirkonnas.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785