30. juuli 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Milleks veel laen - paneme kohe riigi tarbimispeo eest maksma

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar tuli esmaspäevases Postimehes välja pöörase ideega - riik peaks Savisaare meelest võtma enda kanda eluasemelaenu maksmisega jänni jäänud inimese kohustused panga ees.

Et headest aegadest tiivustatult end lõhki laenanu võiks vaadata kartmatult tulevikku, niimoodi arvab Keskerakonna liider. Sellal, kui Eesti Panga president Andres Lipstok ja tipp-kommertspankurid manitsevad tarbijapidu ohjeldama - vähem laenama, rohkem säästma, teiste seas ka riiki - vähem kulutama, olema konservatiivsem riigieelarvet koostades - annab Savisaar signaali inimestele, et andku aga tuld, võtku majalaenu, liisigu korralik-kallis auto, viimse moeröögatuse järgi mööbel - ärgu keegi jumalapärast oma elustiilis mingeid ümberkorraldusi tehku. Sest kui jäädki hätta, tuleb hea riik ja seisab sulle seljataha. Justkui kardaks Savisaar, et äkki inimesed võtavadki mõistuse häält kuulda ja tõmbavad pool suud koomale ning inflatsioonitempo langeb "ohtlikult" lähedale sellele, mis EL euro tulekuks on ette seadnud.

Aga milleks alles siis peab riik appi tulema, kui inimesed on juba end lõhki laenanud? Äkki võiks kohe riik kinni maksta oma kodanike majad-autod, hariduse ja reisid - pole enam pangaga vaja sehkendadagi. Saadad vaid Savisaare taotluse, et tahad korterit näiteks Nõmme linnaosas, soovitavalt rohelises ja vaikses kohas. Ja olemas. Ning ühtlasi võiks inimesel ühes olla ka avaldus Keskerakonda astumiseks.

Küllap Savisaar mõtleb taas valijate püüdmise peale ja sellele, kuidas seda oleks kõige parem riigi rahaga teha. Aga valijate hullutamise eest peaks Savisaar nüüd kibekähku uue munitsipaalkortermajade projekti käima lükkama. Keskerakonna rahadega. Et siis oleks koht, kuhu üüripindadele kokku korjata need inimesed, kes Savisaart uskuma praegu jäävad ja panevad raha huugama, kuis jaksavad ja head ajad kestavad. Aga need ei kesta igavesti.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785