2. juuli 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: kesklinna korterid odavnesid

2007. aasta teine kvartal on oodatult Tallinna kinnisvaraturul olnud veidi aktiivsem. Elavnes elamispindade turg, eelkõige korterite osas. Kesklinna korteritehinnad on 5-10% madalamad kui pool aastat tagasi,selgus Uus Maa II kvartali kinnisvaraülevaatest.

Tehinguhindasid jälgides on hinnad kesklinna piirkonnas 5-10% madalamad kui pool aastat tagasi, kuid Tallinna äärelinnas ei ole sellist tendentsi märgata. Kesklinna hinnalanguse põhjuseks on suurenenud pakkumine ning senini väga kõrgel tasemel püsinud hinnad. Hinnalangust võis siiski täheldada vaid objektidel, mis on vähenõutud ja igati tavalised. Millegi poolest erilised (arhitektuuriväärtuslik elamu, disainviimistlus, elamu ehitusajale iseloomuliud elemendid korteris, akendest avanevad vaated jms) korterid jätkavad hinnakasvu ning leiavad ka kiiresti ostja. Veidi keerulisem on müüa kesklinna korterit, milles on teostatud mõned aastad tagasi tavaline nn euroremont. Paljude ostjate jaoks on see korter ikkagi remonti vajavas seisukorras.

Keskmised tehinguhinnad jäävad Tallinna kesklinna vanemates elamutes keskmiselt vahemikku 28 000 - 40 000 kr/m2 ning uuselamutes 35 000 - 50 000 kr/m2. Kallemaid tehinguid tehakse eksklusiivsetes uuselamutes Tornimäe kaksiktornis, Fahle majas ja Foorumi majas. Kesklinna uute elamute hinnataseme ületavad ka sellised äärelinna kortermajad nagu Pirita tee 28a, Pirita tee 28f ja Merivälja tee 5. Jätkuvalt on väga kõrgelt hinnatud piirkond kesklinnas Kadriorg, viimase jälgedes ka Kassisaba. Kesklinna lähipiirkondades nagu Kassisaba, Kalamaja, Uus-Maailm ja Veerenni on väga nõutud väikesed renoveeritud ca 20 - 40 m2 ühe- või kahetoalised korterid, mille hinnad ulatuvad 1,5 miljoni kroonini.

Äärelinnas ja magalates on keskmine vanemate korterite hinnavahemik 18 000 - 27 000 kr/m2. Magalate hinnad ei ole langenud, kuna sealsed hinnad on Tallinnas ühed odavamad ning nõudlust antud korterite järele on. Renoveeritud 2-toalise korteri saab magalapiirkondadesse soetada keskmiselt 1,1-1,2 miljoni krooni eest. Eelistatakse heas seisukorras kortereid, kuhu oleks võimalik kohe sisse kolida. Uute korterite turg äärelinnas oli veidi rahulikum, kuna pakkumist on palju ning inimesed soovivad pikemalt ostuotsust kaaluda. Samuti võib öelda, et ostjad on äraootaval seiskohal palju räägitud hinnalanguse tõttu. Hinnalangusest on räägitud juba üle poole aasta, kuid siiani ei ole valdav enamus arendajaid oma hindasid avalikult alandanud ning arvatavasti seda ka ei tee. Suurarendajad on arvestanud pikenenud müügiperioodidega ning suuremat hinnalangust selles osas ka oodata ei ole. Uute korterite hinnad äärelinnas on keskmiselt vahemikus 25 000 - 40 000 kr/m2.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785