18. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kõrgem hindamisakt tingib suuremad maksud

Kuna notariaalsesse asjaõiguslepingusse läheb kirja kinnisvara õige hind, mille pealt kliendid maksavad laenumakse ning mille vastavust pank väga täpselt kontrollib, ei ole ostjal mõtet näidata notaris kõrgemat hinda, kuna ta maksaks siis ka rohkem makse.

Tänases kinnisvara rubriigis küsis lugeja spetsialistilt, kas pangast laenu võttes saab selle kinnisvara hindamisakti või tehingusumma järgi?

"Kui te vastate, et tehingusumma järgi, siis on ostjal ja müüjal lihtne kokku leppida, et tehingus näidataksegi hindamisakti hind, kuigi tegelik tehing toimub madalama hinnaga. Küsimus on siis selles, et kas te näete praeguse hinnalanguse perioodil probleeme, et võetakse laenu rohkem kui on tagatist? Kas hindamisaktide kehtivust peaks lühendama? Kas kontrollite teile esitatud hindamisakte, et need on reaalsusega vastavuses?" kõlas küsimus.

DnB NORD Panga erakliendi müügijuht Catlin Vatsel vastas, et lähtutaksekonkreetsest projektist, võrreldes hindamisakti ja tehingu summat.

Üldjuhul arvestatakse madalamat väärtust - kui tehingu väärtus on madalam kui turuväärtus, siis arvestatakse ostu-müügi hinda.

"Madalamast hinnast lähtudes ennetame me probleemi, et võetakse rohkem laenu kui on tagatist. Erandina võib siinkohal tuua näiteks olukorra, kus on tegemist perekonnasisese tehinguga, mille puhul mõlemad pooled on kokku leppinud eri hinna. Sellisel juhul lähtume me hindamisaktist," räkis Vatsel.

Kuna notariaalsesse asjaõiguslepingusse läheb kirja õige hind, mille pealt kliendid maksavad makse ning mille vastavust pank väga täpselt kontrollib, ei ole ostjal mõtet näidata notaris kõrgemat hinda, kuna ta maksaks siis ka rohkem makse.

"DnB NORD Pank teeb koostööd kinnisvarahindajatega, keda me usaldame ja kellega vajadusel peame ka nõu," märkis Vatsel ja lisas,et antud turusituatsioonis peaks tõepoolest kaaluma võimalust hindamisaktide kehtivust lühendada.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785