31. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ühistud peavad viima põhikirjad vastavusse hooneühistuseadusega

Justiitsministeerium tuletab meelde kõigile elamu- ja garaažiühistute liikmetele, et selle aasta jooksul peavad need ühistud viima oma põhikirjad vastavusse hooneühistuseadusega.

Justiitsministeeriumi eraõiguse talituse nõuniku Vaike Murumetsa sõnul jõustus hooneühistuseadus 1. jaanuaril 2005 ja selles anti elamu- ja garaažiühistutele kolmeaastane tähtaeg oma põhikirjade muutmiseks. "Paljud ühistud on tänaseks oma põhikirju muutnud ja muudatused registrisse kandnud, kuid paljudel on see veel tegemata," sõnas Murumets.

Hooneühistuseaduse vastuvõtmise eesmärk oli paremini kaitsta hooneühistu liikmete huve. Hooneühistu liikmesus, millele vastab eluruumi või mitteeluruumi ainukasutuse õigus, on nii oma majandusliku, sotsiaalse kui rahalise sisu poolest võrreldav korteriomandiga. Elamuühistu puhul on lisaks tegemist inimeste kodudega.

"Seega peaks elamuühistu liikme omandiõigus ja kodu puutumatus olema kaitstud korteriomandi omanikuga võrreldaval tasemel. Enne hooneühistuseaduse jõustumist see aga kahjuks nii ei olnud," märkis Murumets.

Korteriomand oli ja on kinnisomand, mis on kantud kohtu poolt peetavasse registrisse, mille andmed on avalikud ja kuhu kannete tegemine toimub kohtu kontrolli all. Korteriomandi võõrandamiseks on vajalik notariaalselt tõestatud tehing, seega lisandub kohtu kontrollile veel notari kontrolliv ja nõustav roll.

"Seevastu elamuühistu liikmesus oli enne hooneühistuseaduse jõustumist õiguslikult väga nõrgalt kaitstud. Liikmete nimekiri ei olnud avalik, liikmete vahetus ei allunud ei notariaalse tõestamise ega kohtu kinnistusosakonna kontrollile. Selline olukord lõi võimaluse mitmesugusteks kuritarvitusteks, mis tingiski vajaduse seadust muuta," lisas Vaike Murumets.

Üheks oluliseks muudatuseks oli hooneühistu liikmete nimekirja pidamine mittetulundusühingute ja sihtasutuste registris. See muudatus tagab, et nimekiri on avalik sarnaselt kinnistusraamatu andmetele ja igaüks saab selle andmetega tutvuda. Teine oluline muudatus puudutas liikmesuse võõrandamise ja pantimise tehingutele notariaalse vormi nõude kehtestamist.

Peale seaduse jõustumist saatis justiitsministeerium kõigile elamu- ja garaažiühistutele kirja, milles selgitati muudatuste eesmärke ja anti nõu põhikirja muutmiseks. Nimetatud nõuanded võib ka praegu leida justiitsministeeriumi kodulehelt http://www.just.ee/15597. Senistele soovitustele on lisatud hooneühistu osakapitali moodustamise selgitus, sest see küsimus on praktikas probleeme tekitanud.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785