18. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arakas: suured kinnisvarabürood võidavad langusperioodist

Eesti suurima kinnisvarabüroo Arco Vara tegevjuht Viljar Arakas ei pea langust kinnisvaraturu I kvartali näitajateshalvaks, vaid pigem kainestavaks. Arakase sõnul võivad suuremad kinnisvarabürood sellest isegi võita.

"Tegu on kinnisvaraturu stabiliseerumise ja konsolideerumisega," ütles ta. Tänavu esimeses kvartalis tõestati notariaalselt üle 13 000 kinnisvara ostu-müügitehingu, see on viimaste aastate väikseim näitaja. Tehingute koguväärtus vähenes eelmise kvartaliga võrreldes ligi kolmandiku.

Arakas märkis, et Arco Vara ei ole veel lõplikke esimese kvartali tulemusi kokku löönud. "Arco Vara esimese kvartali numbrid langustrendi siiski ei näita," ütles ta.

Arakase sõnul on olukord kinnisvaraturul muutunud. "Kinnisvaras on maksma hakanud asukoht. Paar aastat on toimunud kinnisvaraturul nõudluse rahuldamise võidujooks. Nüüd on aga müük jäänud toppama, sest toimunud on ka korrektsioon inimeste ootustes. Enam ei kiirustata kinnisvara ostmisel," rääkis Arakas aripaev.ee-le. Arakas lisas, et Arco Vara on oma projektide puhul alati asukoha olulisusele rõhunud.

Arco Vara juhi sõnul on muutnud ka asukoha ja hinnataseme suhe. "Mõned aastat tagasi oli turul mõtteviis: paneme hinna ja proovime!Ning vahel õnnestus isegi maha müüa sellist kinnisvara. Sellised kullaotsijad, kes 3-4 aastat tagasi turule sisenesid, hakkavad kaduma. Palavikuline olukord hakkab läbi saama," märkis ta.

Arco Vara juhi sõnul võib pakkumiste küllus turul tähendada seda, et osa arendajaid peavad tegema varjatud allahindlust, korterile pannakse näiteks köögimööbel juurde vms. "Arco Vara pole pidanud seni hinda langetama," rõhutas ta.

Arakas märkis, et sellised arengud muudavad turu pakkujatele kitsamaks. Tema sõnul võivad aga suuremad kinnisvarabürood sellest isegi võita, sest inimesed tahavad kodu välja valimisel professionaalset abi.

Ettevõtja sõnul ei usu ta, et kliendid turul otsa lõppeksid. "Ostjad pole kadunud. Turg on seda võimaldanud, et inimesed saavad olla nüüd valivamad ja majaostu kaalutakse kauem," lisas ta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785