2. aprill 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eramaaomanikud nurjasid Suurupi kaitseala loomise

170 hektari maa erakätest riigile ostmine läinuks maksma sada miljonit krooni.

Pärast ligemale kolm aastat kestnud vaidlusi kohalike kinnisvaraarendajatega oli keskkonnaministeerium sunnitud tunnistama lüüasaamist ning loobuma plaanist moodustada Harku valla mereäärsetele elamuehitusest puutumata maadele Suurupi looduskaitseala, kirjutas Eesti Päevaleht.

“Jääb arusaamatuks, kuidas saab ministeerium kaitseala mitte luua, kui ka mullu alale tehtud kordusekspertiisi käigus leidis kinnitust, et siin on terve hulk üleeuroopalise tähtsusega Natura 2000 nõuetele vastavaid väärtuslikke kooslusi,” tähendasid bioloog Tiit Hunt ja keskkonnahariduse aktivist Val Rajasaar, kelle sõnul on arusaamatu, miks selline otsus just vahetult enne keskkonnaministri vahetumist langetati.

Keskkonnaministeeriumi looduskaitseosakonna juhataja Ülle Haraku sõnul tuli juba 2003. aastast kestnud pea 265-hektarise looduskaitseala moodustamisest loobuda, kuna looduskaitsjate huvid põrkusid kohalike kinnisvaraarendusest huvitatud maaomanike tugeva vastuseisuga. “Kaitseala loomise kava avalikustamisel olid kõik maaomanikud kohe igasuguste piirangute vastu ning tegid riigile ettepaneku plaanitud kaitsealale jäävad maad ära osta,” selgitas Harak.

Võrreldes plaanitud kaitseala loodusväärtuste tähtust ning võimalikku ostuhinda, leidis ministeerium, et suured kulutused pole otstarbekad. “Ligemale kahekümnelt eraomanikult maa-tükkide väljaostmine oleks tehingu hindade põhjal läinud maksma 94 miljonit krooni ning sellele oleks võinud veel lisanduda ka muud kõrvalkulutused,” osutas Harak, “Kuigi alalt on leitud üksikuid esinduslikumaid elupaiku, on valdav osa nendest looduskaitseliselt vaid keskmise või siis madala väärtusega.”

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785