15. märts 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Linn annab vanalinnas pindu üürile imehinnaga

Tallinnal on mitu rentnikku, kes võivad vanalinna pindu imeodavalt üürida surmani või lausa põlvest põlve.

Tallinnas Lai tänav 26 elab endine linnavolikogu ja Riigikogu liige, psühhiaater Arvo Haug. Keskerakonda kuuluva Haugi käes on kirjade järgi ligi 200 ruutmeetrit pinda, mida ta kunagi kesklinna vanema Jüri Otiga sõlmitud lepingu alusel üürib imehinnaga.

Haugiga sõlmitud leping kehtib aastani 2093. Ruutmeetri üürihind on 117 m2 eest 10 krooni, 63 m2 eest 39 ja 13 m2 eest 5 krooni. Iga kolme aasta tagant vaadatakse üürimäär üle ja tõstetakse seda vastavalt tarbijahinna indeksile, tavaliselt umbes krooni võrra.

Lepingu järgi pidi Haug esimese kolme aastaga investeerima majja 1,6-2,1 mln krooni. Haug ise ütleb, et tegemist on nn hooldusrendilepinguga, mis sõlmiti temaga 1994. aastal. "Rentisin linnalt ühe müüri, kus polnud vaheseinu, aknaid, katust, treppe. Kõik tuli ise taastada," ütleb ta. "Mitte keegi ei tahtnud seda maja!"

Tegelikult polnud Haug toona ainus, kes Laia tänava tulekahjus kannata saanud maja tahtis. Konkursil osales veel kaks parema pakkumise teinud firmat, kuid millegipärast valiti kõige väiksemat rendihinda pakkunud Haug.

Viru tänav 18 maja rendileping firmaga Taakes kestab aastani 2055. Firma maksab linnale renti 16 krooni ruutmeetrilt. Rendilepingul seisab toonase kesklinna vanema asetäitja Toivo Susi ja Taakese juhatuse esimehe Ülo Pärnitsa allkiri. Pärnits kuulus siis Koonderakonda, oli linnavolikogu ja revisjonikomisjoni liige.

ASi Taakes juhatuse esimees Imant Soms ütles, et 1995. aastal olid sellised lepingud laialt levinud.

"Peabki olema, sest oleme 16 miljonit majja pannud. Majast polnud järel muud kui müürid ning see tuli rentnikul korda teha," selgitab Soms. Praegu tegutseb majas kaks kasiinot.

Tallinna kesklinna vanema asetäitja Jüri Lump ütles, et pikaajalised hooldusrendilepingud sõlmis 50-99 aastaks konkursi alusel kunagine linnavara amet. "Tingimus polnud linnale tulev tulu, vaid see, et kasutuselevõtja peab maja taastama. Linn taastamisele kulunud summasid ei kompenseeri. Seetõttu on ka üüritariifid madalad," selgitas ta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785