7. märts 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti eluasemeturg ei paku välisinvestoritele pinget

Eesti eluasemeturg pole välisinvestoritele atraktiivne, selgub Newseci 2007 kevade Põhjamaade aruandest.

Ehitustegevus Eestis on väga intensiivne, eriti Tallinna piirkonnas asuvate elamu- ja büroopindade osas. Enamus kodusid Eestis on elanike eraomandis, seega pole eluasemeturg välisinvestoritele atraktiivne, samas on büroopinnad atraktiivsetes asukohtades Tallinnas jätkuvalt ligitõmbavad. Järgmise aasta kuni kahe jooksul on oodata 40 000 m2 uute büroopindade turule tulekut Tallinnas. Vabade pindade hulk jääb ilmselt järgmiste aastate jooksul 3 protsendi piiridesse, seda pärast 5 protsenti 2005. aastal. Renditasud on tõusnud stabiilselt alates aastatuhandevahetusest ja oodatakse jätkuvat tõusu. Otsese tootluse ootused langevad jätkuvalt ja tõenäoliselt jäävad 2007. aastal alla 7 protsendi.

Eesti muutus atraktiivseks välisinvestoritele paar aastat peale aastatuhandevahetust. Läti ja Leedu jaoks saabus tõeline läbimurre 2005. aastal. 2006. aastal suurenesid investeeringud märkimisväärselt terves Balti regioonis.

“Balti riikides toimub väga tugev majanduskasv, samal ajal kui pangandussüsteem ja kinnisvaraturg samuti järjest arenevad,” ütles Olev Mait Makk Newseci Eesti harust. “Selle tulemusena on järjest rohkem rahvusvahelisi investoreid tundmas huvi kinnisvara vastu Baltikumis. See huvi puudutab eelkõige suuremate linnade kesksetes asukohtades asuvaid büroo- ja müügipindasid.”

Üks Balti regiooni suuremaid tehinguid möödunud aastal oli ostukeskuse omandamine Vilniuses 33 miljoni euro eest Briti firma Dawnay, Day Carpathiani poolt.

Kõigis Balti riikides teevad nii era- kui avalikust sektori esindajad suuri investeeringuid. Alaneva töötuse taseme ja tõusvate palkade juures lööb eratarbimine igal aasta rekordeid. 2006. aastal tõusis SKT Eestis tervelt 11,5%, Lätis 10,8% ja Leedus 7,8%. 2007. aastaks oodatakse Eestis 8.0% SKT tõusu, Lätis 9,2% ja Leedus 7,0%. Inflatsioon on kõrge, kuid langeb kõigi kolme riigi lõikes. 2007. aasta prognooside kohaselt on inflatsioon Eestis ja Leedus umbes 4% aastas ning Lätis tõenäoliselt veidi kõrgem, umbes 5%.

Suurim teadaolev kinnisvaratehing Balti regioonis leidis aset Lätis 2006. aastal, kui Norra firma Acta maksis avalikustamata summa 106 000 ruutmeetrise kinnisvaraportfelli eest, mis hõlmas Riias asuvaid ostukeskuseid. Tehingu müüjapool oli Linstow – teine piirkonnas aktiivselt tegutsev Norra firma.

Riias, regiooni suurimas linnas, kasvab vajadus kontoripindade järgi tugevalt. Järjest suurem hulk firmasid valivad omale kontori pigem kesklinnast välja, et maksta vähem üüri. Üürihinnad olid kõige madalamad 2005. aastal ja tõusid 2006. aasta jooksul. Eeldatakse, et see tõusutrend jätkub järgnevate aastate jooksul. Vabade pindade hulk on langenud mitmeid aastaid järjest ja eeldatavasti langeb käesoleva aasta jooksul 5 protsendini. Tootlusootustes oodatakse langust alla 7 protsendi nagu Tallinnaski.

Kui arvestada kinnisvaraturgude küpsust ja aktiivsust on Läti ja Leedu nüüdseks jõudnud Eestile järgi. Leedu pealinnas Vilniuses müüs kohalik firma Oqmios Centras ostukeskuse 33 miljoni euro eest Briti firmale Dawnay, Day Carpathian. Soome firma Heitman ostis samuti ostukeskuse Vilniuse keskmes kohalikult firmalt E.L.L.

Kontoripindade turg Leedus on sarnane Tallinna ja Riia omale, mille tootlusootus on sel aastal alla 7 protsendi. Rendihinnad olid 2006. aastal stabiilsed, aga tendents on tõususuunaline. Vabade pindade tase püsib tõenäoliselt endisena 5% juures ka aastal 2007 ning võib tõusta aastal 2008. Eksisteerib puudus ehitusmaa järele Vilniuse kesklinnas, tänu millele järjest suurem hulk ehitusprojekte valmib kesklinnast väljas.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785