11. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Dracula loss läheb ligi miljardi krooni eest müüki

Habsburgide perekond teatas kolmapäeval, et müüb Dracula lossi 60 miljoni euroga (ligi 940 miljoni krooniga) rumeenlastele, ostuhuvi on ilmutanud kohalik omavalitsus, vahendas AP.

Rumeenias Transilvaanias asuv loss on kuulus selle poolest, et seda seostatakse Bram Stokeri Dracula-lugude inspireerija, 15. sajandil elanud julma valitseja Vlad Teivastajaga. Ajalooarhiivide andmetel on Rumeenia prints viibinud õudusfilmide tegemisel kasutatud lossis siiski vaid ühe päeva, märgib AP.

Loss tagastati 2006. aasta mais pärast pikki vaidlusi Habsburgide perekonnale, kuulsa dünastia järeltulijatele. New Yorgis elav arhitekt Dominic Habsburg ütles müügiotsust kommenteerides, et perekonna soov on loss täies ilus säilitada. Bukarestist 170 kilomeetri kaugusel kõrgel kaljul asuv loss on üks Rumeeniat külastavate turistide lemmikpaigust, seda külastab aastas 400 000 inimest.

Kohalik kogukond kinkis 14. sajandil rajatud lossi kuninganna Marie’le (Briti kuninganna Victoria lapselapsele) 1920. aastal, 1938. aastal päris lossi tema tütar printsess Ileana. Kommunistid konfiskeerisid lossi printsess Ileanalt, elusolevate Habsburgi emalt 1948. aastal, kui kuninglik perekond oli sunnitud riigist lahkuma. Siis sai lossist muuseum.

Pärast lossi Habsburgide perekonnale tagastamist hakati aga kartma, et nood võivad ehitise müüa hotelliketile ning sellest saab Dracula teemapargi keskus.

Dominic Habsburgi kinnitusel on tema soov anda ehitis kohaliku vimu hoole alla, kes selle ajaloolise ilme sälitaks. Habsburg märkis oma APle saadetud avalduses, et tema sooviks on, et Brani loss jääks sümboliseerima kõike head ja auväärset, mis Rumeenias leidub. Habsburgid ise ei jõua enam lossi ülal pidada, sest see on nii kulukas.

Brasovi maakonna volikogu on nüüd huvitatud Brani lossi ostmisest. Volikogu esimees Aristotel Cancescu sõidab AP andmetel esmaspäeval Viini, et taotleda lossi ostmiseks pangalaenu. Internetiväljaanne SE Times täpsustas, et volikogu soovib saada Austria pangalt laenu kümneks aastaks. Cancescu närkis SE Timesi andmetel, et lossi ostmine aitaks maakonnas turismi arendada ning kulud oleksid väiksed nende võimaluste kõrval, mida loss pakub.

Rumeenia kultuuriminister Adrian Iorgulescu aga nimetas nõutud müügihinda liiga kõrgeks ning väitis, et ehitis on tegelikult väärt vaid neljandiku küsitud rahast. Ta teatas, et linnavolikogu oleks loll, kui ta nii suure summa välja käiks.

Kultuuriminister ütles ka, et hoopis valitsusel on lossi ostmisel eelisõigus. Tema sõnul võib kohalik omavalitsus mõelda rajatise ostmisele alles siis, kui kultuuriministeerium on teatanud oma loobumisest.

Habsburgide esindaja Lia Trandafir ütles esmaspäeval Bloombergile, et olenemata sellest, kes lossi ostab, peab seal veel vähemalt kolm aastat pärast müüki muuseum tegutsema. “See loss ei saa olla halb äri,” ütles Trandafir. “See on praegu ainuke muuseum Rumeenias, ms suudab ennast ülal pidada ja ka kasumit toota.”

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785