18. detsember 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitaja: Arco Vara on alusetult rikastunud

Tartumaa ehitusfirma Faalanks OÜ pankrotihaldur on kohtusse kaevanud kinnisvaraarendaja Arco Vara tütarfirma, süüdistades viimast alusetus rikastumises.

Faalanks ehitas Tartu linna Karlova linnaossa 2004. aastal vanast Tarmeko tootmishoonest 39 korteriga maja, kirjutas Äripäev. Ehitus läks plaanitud 16 miljoni krooni asemel maksma üle 20 miljoni krooni, kuid Arco Vara tütarfirma Arco Vara Kinnistud jättis 4 miljonit krooni maksmata. Korterite müügist teenis ta üle 30 miljoni krooni. Vahesumma enda kanda võtmine käis 17 miljoni kroonise aastakäibega Faalanksile üle jõu ja ta läks pankrotti, viies omakorda pankrotti vähemalt ühe alltöövõtja, Teap Ehitus OÜ.

Alguses tellis Faalanksilt elumaja ehituse Tarmeko Kinnisvara OÜ, kes müüs projekti 2003. aastal Arco Vara Kinnistute ASile.

Paljud ehituslepingud Faalanksi ja Tarmeko meeste vahel olid sõlmitud aumeeste kombel suuliselt. Faalanksi üks omanikke Lembit Raud palkas alltöövõtjateks oma tuttavate firmasid.

4 miljonit krooni läks majaehitus kallimaks, kui esialgu plaanitud. Vahe jäi ehitaja Faalanksi kanda.

"Minu viga, et ei suutnud otsustada ehituse lõpetamist, kui ehitus Arco Varale müüdi," lausus Raud. "Arco Vara palus edasi ehitada, ehkki rahaasjad polnud selged."

Pankrotihaldur Heiki Otsa sõnul on võlgnikke kümneid ja võlgu 4,3 miljonit krooni. Vara pole Faalanksil muud kui 4,3 miljoni kroonine nõue Arco Vara vastu.

2005. aasta lõpus andis pankrotihaldur Arco Vara tütarfirma kohtusse võlaõigusseaduse alusel, süüdistades firmat alusetus rikastumises. Järgmine istung on 6. märtsil 2007. Ots rääkis, et tegu oli sihiliku käitumisega Arco Vara poolt. "Teadsid algusest peale, mille peale minna," sõnas ta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785