12. detsember 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maakler valetas ennast ostjaks

Kinnisvarafirma Malek maakler Koit Künnapuu kasutas müügiobjekti saamiseks uudset moodust – ta sisenes Tõrva pensionäride majja ostjana, ent väljus sealt mõne tunni pärast võiduka maaklerina.

75-aastased Tõrva pensionärid Evi ja Aksel Porkon otsustasid sel sügisel, et tervis ei luba enam maja pidada – tuleb see maha müüa ja korterisse kolida, kirjutas Tartu Postimees. Nad panid ajalehte müügikuulutuse.

Porkonid olid otsustanud, et nemad müüvad oma maja vahendajate abita. Siis leidsid nad ühe Tõrva kaupluse juurest järgmise kuulutuse: «Ostan maja või talu. Sobib ka maatükk mahajäätud talukohaga. Tel ..... (numbri jätame avaldamata, kirjapilt koos kirjaveaga muutmata – N.N.). Telefonil vastanu esitles end huvilise ostjana ning oli 6. oktoobril Porkonite värava taga.

Tasapisi koorus Künnapuu jutust välja, et ta on ka väikestviisi maakler. Porkonite väitel pakkus ta lühiajalist lepingut kaheks-kolmeks nädalaks. Eks oli juba vesteldud ja tuttavaks saadud, nõnda lausus Evi Porkon ise lõpuks: teeme siis juba kuu aja peale.

Künnapuu ei pakkunud Porkonite väitel neile lepingut lugeda ega tutvustanud ka selle sisu. Ka nad ise ei küsinud lepingut näha.

Pensionärid tunnistavad, et olid täiesti pehmeks räägitud. Kohe kui allkirjad saadud, hakkas Künnapuul ja tema kaasal kiire.

Õhtul lepingut lugedes haaras pensionäre õud: maaklerileping kehtib aasta, ka pärast seda on lepingu lõpetamine sisuliselt võimatu, kui kinnisvarafirma Malek seda ise ei soovi.

Lisaks on lepingus terve rida väga karme sanktsioone. Lepingu ennetähtaegsel lõpetamisel on ette nähtud leppetrahv, mis on sama suur kui büroole makstav provisjonitasu ehk Postimehe arvutuste kohaselt 41 300 krooni koos käibemaksuga. Porkonid ise panid maja müüki 700 000 krooniga, kinnisvarabüroo müüb seda 750 000 krooniga.

Postimees tutvustas mõnesid maaklerilepingu punkte BRC Kinnisvara Lõuna regiooni juhatajale Riho Lubile, kelle hinnangul on see leping päris jõhker kirjatükk.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785