4. detsember 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Raudtee müüb 50 miljoni krooniga tulevast linnaväljakut

Eesti Raudtee pani 50 miljoni kroonise alghinnaga müüki Skoone bastioni ääres asuva ning praegu peamiselt autoparklana kasutatava kinnistu, mida linn näeb tulevikus avaliku väljakuna.

Kuigi kinnistu asub vahetult vanalinna piiril ning on ligi hektarisuurune, on selle alghind Tallinna linnaplaneerimise ameti juhataja Igor Volkovi sõnul tugevalt üle paisutatud, sest alale tehtava detailplaneeringu aluseks oleva eskiisplaani järgi laiub tulevikus suurel osal krundist avalik linnaväljak ja haljasala, kirjutas postimees.ee.

Kasumit lubavad teenida vaid linnaväljaku alla rajatav maa-alune parkla ning bastioni nõlva juurde plaanitud pisikesed müügipaviljonid ja kohvikud, kuid Volkovi hinnangul on need võrreldes uute äri- või elumajade ehitamisega vähetulusad ettevõtmised.

«Arvestades lubatud ehitusmahtusid, oleks täielik mõttetus seda kinnistut osta 50 miljoni krooni eest,» lausus linna peaarhitekt. «Kuid karta on, et keegi otsustab kinnistu ikkagi osta ja siis hakatakse linnale peale käima, et äkki lubataks sinna ka maju ehitada.»

Volkovi sõnul võib krundi müük kinnisvaraarendajale tuua seetõttu kaasa uue omaniku ja linna vahelise vaidluse, mis võib kahjustada plaani muuta ala avalikuks väljakuks. «Meie teeme planeeringut edasi, aga kui omanik pole sellega nõus, ei saa planeeringut ka lõpuks täies mahus ellu viia,» märkis ta.

Suurtüki 12 kinnistu, kus lisaks suurele autoparklale on mõned ajaloolised hooned, nagu aastaid tühjalt seisnud remonditöökoda ja masuudi pumbamaja, on tükike Skoone bastionist ja selle ümbrusest, millest linn tahab lähiaastatel kujundada avalikku puhkeala.

Volkov märkis, et pärast Suurtüki 12 kinnistu müüki panemist on tema jutul käinud krundist huvitatud kinnisvaraarendajaid, kes väitnud, et raudteefirma kinnitusel saab alale ehitada 5–6-korruselisi maju.

Ta lausus, et ideaalis võiks linn ise Skoone bastioni äärse kinnistu omanik olla ning selle nimel raudteefirmaga läbirääkimisi alustada.

Eesti Raudtee juhatuse liige Kaido Simmermann ütles reedel Postimehele, et firma ei ole arendajatele rääkinud kuni kuuekorruseliste majade rajamisest Suurtüki 12 kinnistule.

Ta märkis, et krundi müügiga tegeleb Arco Vara ja nemad suhtlevad ka maatüki ostmisest huvitatud arendajatega.

Suurtüki tänava kinnistu alghinna 50 miljonit krooni pakkus Simmermanni sõnul välja Arco Vara, kes sai krundi müügiõiguse Eesti Raudtee korraldatud konkursi alusel, kus kinnisvarabürood pakkusid, millise hinnaga nad oleksid valmis kinnistut müüma.

Simmermann ütles, et Eesti Raudteega pole linn Skoone bastioni ja selle lähiala eskiisplaane ega ideekonkurssidel võidutöödeks valitud projekte kunagi arutanud. «Ettevõte on otsustanud talle põhitegevuseks tarbetud kinnistud müüa ning kui kellelgi on nendega mingi plaan, siis loodetavasti väljendub see kirjalikult esitatud pakkumises objekti müüki korraldavale kinnisvarabüroole,» märkis ta.

Lisaks Suurtüki 12 kinnistule müüb Eesti Raudtee oma peamaja aadressil Pikk 36/Olevimägi 5 ja 7 ning büroohoonet aadressil Telliskivi 64. Pikal tänaval asuva peamaja kinnistu alghinnaks on 297,4 miljonit krooni ning selle enampakkumine lõpeb veebruaris.

35,4 miljoni kroonise alghinnaga Telliskivi tänava kinnistu ja Suurtüki kinnistu enampakkumiste tähtajad on jaanuaris.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785