1. detsember 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Harjumaa piirivallad ootavad privaatsust hindavaid elanikke

Läänemaa naabruses laiuvad Padise ja Nissi vald ning Vasalemma ei ole eramupiirkondi kavandavate arendajate silmis veel ahvatlevad, kuid just sedasorti rahulikku elupaika uusasukad otsivadki.

Massiline elamuehitus pole 2900 elanikuga Vasalemma valda jõudnud. Viimase kahe aasta jooksul on uusi elamuid kerkinud kümmekond, kirjutas Eesti Päevaleht. Vallavanem Mart Mets ütleb, et nime järgi tunneb ta kõiki uusi valla-elanikke. Viie aasta pärast võiks Vasalemma vallas elada 200 inimest rohkem kui praegu. Mets tahab oodata ära aja, mil inimesed hakkavad väärtustama privaatsust.

Padise vallas on algatatud 30 detailplaneeringut, vallavanem Leemet Vaikmaa sõnul on need enamasti nelja-viie peamiselt rannikualale planeeritud maja ehitamiseks.

Uusi elamuid planeeritakse eeskätt valla Tallinna-poolsesse ossa Padisele ja Madisele, aga ka Vintsesse, Kurksesse ja Alliklepale. Padisele vallakeskuse ümbrusse uute elamute rajamisest on vallavalitsus eriti huvitatud.

20 aasta perspektiivis võib valla elanike arv kasvada praeguselt 2050-lt 4000-ni. Kahe-kolme uuselamu kohta ootab vald kuni kaht püsielanikku. Põhjus on lihtne: peamiselt on need inimesed, kes soovivad rajada hõredalt asustatud valda suvekodu.

Sügiseselt unine meeleolu valitseb novembri lõpupäevil ka Nissis. Maanõunik Raivo Tammerti sõnul ei ole uuselamute ja elamurajoonide rajamine neil mail veel päevakorda tõusnud. "Meil ei ole veel nii magus koht, pole esimene ring ümber Tallinna," selgitab ta.

Praegu käib vallas nelja detailplaneeringu koostamine: tiheasustusaladel Riisiperes ja Turbas on eramaaomanikud mõlemal juhul jaganud oma krundi kolmeks, Munalaskme külla tuleb kaks uusmajade piirkonda kaheksa ja viie majaga.

"Need ei ole põllu peal!" rõhutab Tammert. "Põlde me ei sooviks täis ehitada ja ma arvan, et see on igal pool niimoodi, kuigi Tallinna lähiümbruses on läinud teisiti."

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785