25. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaapanlaste äri Kadrinas on takerdunud kohalike vastuseisu taha

Kadrina valda kavandatava jaapani asumi detailplaneeringust on valminud uus versioon, milles on arvestatud kohalike elanike kriitikat. Edaspidi saab tegutseda vaid koos keskkonnamõjude hindamisega, kirjutas Virumaa Teataja.

Kadrina valla Luguse-Ahila kinnistul asuvasse metsatukka ei saa Jaapani ärimees Toshio Kawabe rajada enam SPAd, nagu nägi ette endine detailplaneering.

“Metsatukk jääb loodushoiualaks, mille eesmärk on säilitada sealne keskkond algsel kujul,” teatas Jaapani ärimehe esindaja ja planeeringu tellinud firma Kadrina Investment projektijuht Erja Järvis.

Juunikuus kogusid Kadrina valla elanikud 200 allkirja Jaapani ärimehe Toshio Kawabe plaani vastu, kes tahtis Vohnja mõisa lähedusse ehitada tornelamu, karstialale elamurajooni ja allikarohkesse vääriselupaika SPA.

Tänaseks on Kadrina vallas otsustatud, et ehitustegevust jaapanlaste kinnistuil ei saa planeerida lahus keskkonnamõjude strateegilise hindamise programmist.

Eile pidasid Kadrina vallavalitsuse keskkonnakaitse ja planeeringutega tegelevad ametnikud nõu keskkonnamõjusid hindava OÜga Hendrikson ja KO.

Muudetud planeering tuleb peatselt avalikule arutelule. “Umbes kuu aja pärast,” lubas Kadrina valla ehituste ja planeeringutega tegelev Meelis Suvi.

Luguse-Ahila ehk Hõbeda küla kinnistu 36 ha suuruse maa-ala detailplaneeringu koostas projekteerimisfirma A.V.R Projekt, kes on juba koostanud ka planeeringu uue, muudetud eskiisi.

Talunik Gunnar Kask on jaapanlaste asumi tekkimise vastu. “Jätame kõrvale keskkonnaasjad, need võitlesime ju ise välja,” ütles ta muudatuste kohta planeeringus. “Aga nüüd tuleb Vohnjasse täielikult võõrkeelne asula. Meil on juba olemas muukeelne Sillamäe ja Narva,” oli ta nördinud.

Talunik imestas, et kui Jaapani ärimehel on miljardid uhkete projektide elluviimiseks, ei ole ta seni leidnud mõndasada tuhandet krooni Vohnja mõisa kordategemiseks.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785