Autorid: Majaehitaja Madis, FRAMM • 27. mai 2024

Betoon – kas looduslik ja muretu valik iga hoone ehitamisel?

Kodu ehitamine on meie elus üks kulukamaid otsuseid ning seetõttu tuleks mõelda hoolikalt läbi iga samm: kuhu ja kui suur kodu rajada, millise planeeringu ja ajakavaga ning millistest materjalidest. Just viimase punkti juures saab aidata Eesti suurim betoontoodete valmistaja AS Framm, kelle toodetud ehitusmaterjalidest saab valmis enamiku majaehituse põhikonstruktsioonidest.

„Pakume majaehituseks kõike vajalikku, mis on tehtud betoonist – õõnesplokke, vahelaepaneele, seinaelemente ja kaubabetooni ning Eesti kliimas vastupidavaid tänava- ja äärekive, et lisaks unistuste majale valmiks ka pilkupüüdev õueala,” tutvustab ASi Framm müügijuht Mirjam Pajumäe.

Ta lisab, et betoonist ehitamist tasub kaaluda absoluutselt iga hoone puhul, sest tegemist on loodusliku ning kauakestva materjaliga. „Esiteks betoon ei amortiseeru ning hooneid on hiljem lihtsam ja ka odavam hooldada. Materjal säilitab oma struktuuri erinevate ilmastikutingimuste ja koormustega. Suur pluss on veel helipidavus, sest betoon vähendab heli levikut, tagades tänu sellele hoonetes mõnusa ja rahuliku akustika. Betoon ei põle, tagades väga hea tuleohutuse. Kui betooniga õigesti ringi käia, siis peab ja püsib materjal ka ekstreemsetes tingimustes, näiteks soolases merevees, loomakasvatuses või keemiaga kokku puutudes. Betooni tugevus võimaldab seda kasutada peale hoonete ka erinevates ehituskonstruktsioonides nagu sillad ja teedeehitus.“

Betooni tootmise protsess on keskkonnasõbralik, sest selle valmistamiseks kasutatavad materjalid on looduslikud ja taaskasutatavad. Framm panustab omalt poolt veelgi keskkonnasäästlikkusse, sest tootmises kasutatakse ainult rohelist energiat.

Iga hoone osa jaoks on oma toode

Enam kui 30 aastat omas vallas tegutsenud ettevõtte klientideks on kõik, kes on valinud ehituseks betoonist tooted alates eraklientidest kuni suurettevõtete ja tuntud ehitusfirmadeni. Framm toodab valmistoodetena betoonplokke ja tänavakivisid ning valmistab ehitusprojekti alusel nii vahelaepaneele kui ka tehnoloogiliselt keerukamaid seinaelemente ning lisaks veel treppe, poste ja talasid.

Framm toodab kaubabetooni, mida tavaliselt kasutatakse põrandate, seinte ja vahelagede valamisel. Selle materjaliga saab luua huvitavaid arhitektuurseid lahendusi nii disaini kui ka värvitoonide poolest. Betoon võib olla süsimust, lumivalge või üldse värviline ning niimoodi on võimalik luua luksuslik kujunduselement või terve hoone. Kaubabetooni puhul on tähtis materjali paigaldamise kiirus: betoonisegu töödeldavus väheneb aja jooksul ja 120 minutit pärast valmistamist hakkab betoonisegu kivinema. Seega iga minut loeb, töö peab käima kiirelt, kuid tulemus on suurepärane ja kauakestev.

Betoonplokkidest saab ehitada nii maja, abihoone kui ka garaaži. Betoonist õõnes- ja täisplokke kasutatakse ehitiste vundamentide, kandvate ja mittekandvate seinte ning tuulekindlate seinte ja müratõkete ladumiseks. Sõltuvalt tehnilistest nõuetest kasutatakse erineva laiusega plokke ning erinevad mõõdud on alati Frammi laos valmistoodanguna olemas. Paljud eramajade ehitajad laovad betoonplokkidest seinad ise, sest see töö on kasutusjuhendi järgi nutikatele inimestele täiesti tehtav. Peale selle on betoonmüürikividest müüritised ka hilisemalt väga mugavad, sest need ei vaja pärast ehitise valmimist enam erilist hoolt.

Betoonist seinapaneelid ja vahelaepaneelid valmistatakse vastavalt konkreetse hoone projekteerija tehtud joonistele ja arvutustele. Vahelaepaneelid on vastupidavad, neid on lihtne ja kiire paigaldada ning oma mürapidavuse ja jäikuse pärast on levinuim toode ka eramajades. Seinapaneele kasutades on võimalik saavutada väga modernne tulemus, kasutades lisaks puitmaterjali ja klaasi. Müügijuht nendib, et betoon on äge materjal, sest annab piiramatul arvul võimalusi oma ideede teostamiseks ning betoonist saab tõepoolest teha peaaegu kõike. Ainsaks piiranguks on fantaasia!

Lisaks majale saab korda ka hoovi

Kui maja on valmimas või valmis, saab Frammi tänavakivide ja äärekivide erinevate värvuste ja mustrite abil luua aeda ja maja ette tõelist silmailu ning uhkeid disainilahendusi. Tänavakividega saab ehitada alad sõidutee, kõnnitee ja parkimise jaoks ning tagada kuivad ja puhtad pinnad kõndimiseks või lastele mängimiseks. Tänavakivide tootmisel kasutatakse graniitkillustikku, tänu millele on tooted kvaliteetsed ja vastupidavad.

„Eesti ilmastikuga on tähtis valida tugev materjal ning meie tänava- ja äärekivid on tõepoolest vastupidavad nii ilmastikule kui ka pidevale kasutusele,” lisab Pajumäe. „Lisaks armastatuimatele nunna-, munga- ja kartanokividele on valikus ka näiteks lillepeenarde ja ohutussaarte loomiseks kumer äärekivi, mis teeb raskest ja keerulisest lõikamistööst möödaniku.”

Framm on Eesti turul olnud enam kui 30 aastat ning tegelenud algusest peale betoontoodete tootmisega. Ettevõttel on mitu tehast ning Frammi kontor asub Maardus Vana-Narva maantee 8.

Tutvu lähemalt ASi Framm pakutavate võimalustega: www.framm.ee

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785