Autorid: RUUKKI, Majaehitaja Madis • 13. mai 2024

Kuidas teha katus, mis kestaks probleemideta aastakümneid?

Üle kolmekümne aasta Eestis tegutsenud Ruukki Products AS teab, milline üks hea ja vastupidav katus olema peab, sest nemad just selliseid äri- ja erahoonetele toodavadki. Ent milline peab üks katus olema? Kuidas hoida olemasolevat katust nii, et see pikalt kestaks? Ruukki annab vastused.

Katuse planeerimine on midagi palju enamat kui ainuüksi silmale ilusa katuseprofiili välja valimine. Lisaks visuaalsele poolele tuleb mõelda ka väga paljudele teistele aspektidele. Just seetõttu on mõistlik planeerida katust tervikuna – Ruukki katuse terviklahendus võimaldab sul saada kõik vajaliku turvaliseks ja kauakestvaks katuseks ühest kohast korraga. Kokkuvõttes on katuse terviklahendus ka soodsam ning oluliselt kestlikum.

Toimiva katuse eelduseks on erinevate osade hoolikas valimine ning nende osade omavaheline funktsionaalne ja visuaalne sobivus. Katus ei koosne pelgalt katuseprofiilist – kõik katuse osad, alates kruvidest kuni turvatoodeteni, on olulised. Igal detailil on oma roll, et tagada katuse ohutus, vastupidavus ja stiilne välisilme.

Kui oled uut katust planeerimas, siis siin on mõned detailid, mille peale pead mõtlema:

  • Katuse eelarve;
  • Renoveeritav- või uusehitis;
  • Katusetüüp – viil- või lamekatus;
  • Aluskonstruktsioon, sh katusealuse eesmärk – külm või soe katusealune;
  • Katuseaknad ja vintskapid;
  • Lisad: lumetõkked, vihmaveesüsteem, lisaplekid ja turvatooted.

Ruukkilt katust tellides peaksite te esmalt meile oma maja plaanid või pildi saatma, et saaksime projekti suurust hinnata. Alustuseks tuleks tutvuda värvi- ja profiilivalikuga, et leida nende hulgast just enda vajadustele ja soovidele vastav katus.

Kui saadate meile oma katuse mõõdud, valite välja värvi ja katuseprofiili, siis saame teha juba täpsema hinnapakkumise. Kui kõik sobib, hoolitseme edasise eest juba ise ning töö saab tehtud.

Classic Silence C ja D

Millega Ruukki oma kliente käesoleval kevadel üllatab?

Alates selle aasta alguses hakkasime Pärnu tehases meie enimmüüdud katuseprofiilile Classic pakkuma lisavõimalusena Classic Silence versiooni. Silence tähendab inglise keeles vaikust ja seda see uuendus just ka pakub - kuni 40% vaiksemat katust. Selle saavutamiseks paigaldame otse tehases teraskatusele mõeldud viltmaterjali Dripstop® Soundcontroli.

Dripstop® Soundcontrol

Katusepaigaldajale tähendab tehases paigaldatud viltmaterjali eelis seda, et objektil ei pea eraldi hakkame tihendit või heliisolatsiooni kleepima, profiil on kaetud peaaegu äärest-ääreni vildika – tagab kõrgema kvaliteedi ning kiirema paigalduskiiruse.

Hoone/maja omanikule jällegi veelgi mugavamat kodumugavust, vähendades just sademetest ning tuulest tekitatud müra. Classic Silence on saadaval kolmele Ruukki Classic profiilile: Classic Authentic C/D, Classic C/D ja Classic M. Meie omaltpoolt näeme, et Classic Silence võiks olla nn uus kvaliteedistandard.

Teiseks suuremaks uudistooteks võiks nimetada meie uut ja innovaatilist vihmaveesüsteemi Siba Tech. Siba Tech vihmaveesüsteemi, mis hõlmab endas ühte renni, kuid kahte valikut. Tegu on innovaatilise kombinatsiooniga ümarast ning kandilisest rennist, mis on valmistatud 0,6 mm SSAB Zero™ terasest ja kaetud kahelt poolt kaasaegse pinnakattega GreenCoat RWS Pro, mille läige ja värv on erakordselt vastupidavad.

Klient saab valikuga luua uusi ja põnevaid lahendusi, kus näiteks vihmaveerennil saab ettepoole keerata kandilise või ümara poole ning allatulekud ja vihmaveetorud valida siis hoonele sobivad. Võrreldes standardse ümara vihmaveerenni süsteemiga (suurus 135 mm) on Siba Tech rennide tõhusus 13% suurem.

Siba Tech

Viimaseks, kuid mitte vähemtähtsaks uudiseks on turule tulemas uus katuseprofiil Classic LowCarbon – väga limiteeritud saadavus aastal 2024 (ca kuni 10 katust kogu Baltikumi peale). Kes soovib olla esimene tulevikku vaatava katuselahenduse suunas, siis siin on see võimalus – ole trendilooja esimeste seas!

Mis teeb aga Classic LowCarboni nii eriliseks või teistest portfellis olevatest Classic profiilidest erinevaks? Classic LowCarbon, nagu nimi ka juba reedab on antud katuseprofiil 70% väiksema süsiniku jalajäljega. Ruukki Classic LowCarbon on märkimisväärne samm teel süsinikuneutraalse ehituse poole. Ruukki Classic LowCarbon katuseprofiil on toodetud SSAB Zero™ terasest, mis on valmistatud ümbertöödeldud vanametallist ja kasutades ainult fossiilkütusevaba elektrit ja biogaasi.

Classic LowCarbon

Milliste lisalahenduste, turvatoodete ja tarvikute peale peab mõtlema?

Katuse lisatarvikutele tähelepanu pööramata jätmine võib lõppeda õnnetult nii inimestele, hoonele kui ka katusele endale.

Näiteks on lumetõkked olulised selleks, et raske lumi ei koormaks vihmaveesüsteemi, mille toimimine omakorda kaitseb hoonet veekahjustuste eest. Samuti takistavad lumetõkked lume ja jää libisemist katuselt alla.

Garanteerimaks turvalise juurdepääsu katusele, korstna või ventilatsioonitorude hooldamiseks, peavad selleks olema vajalikud turvatooted, käiguteed ning redel. Teisest vaatenurgast kaitseb korralik lisavarustus ka katust kriimustuste eest, mis mobiilse redeli kasutamisega tekiks. Katust ehitades või renoveerides ei tasu unustada ka lisaplekkide paigaldamist – ühelt poolt annavad need hoonele kaitse vihmavee- ja tuulekahjustuste eest ning teiselt poolt muudavad nii maja katuse kui ka fassaadi esteetiliselt ilusamaks.

Miks eelistada Ruukki teraskatust?

Teraskatus on kerge – ruutmeeter kaalub vaid 4,5 kg. Kivikatusega võrreldes on teraskatus ligi kümme korda kergem, mistõttu ei pea katuse kandekonstruktsioonid olema nii tugevad, roovmaterjali kulu on väiksem, töö võtab vähem aega ning paigaldamine on lihtsam.

Ruukki terasprofiilkatus on pika elueaga ning kuni 50-aastase garantiiga.Üks olulisimaid näitajaid on muidugi tehniline garantii. Nagu garantii puhul ikka, sõltub selle pikkus valitud kvaliteediklassist, kuid parimate tootjate puhul jääb see vahemikku 20 kuni 50 aastat. Tehniline garantii kaitseb toodet läbiva korrosiooni eest, et katusesse ei tekiks roostest põhjustatud auke. Näiteks Ruukki pakub lisaks ka materjaligarantiid, mis kehtib kõikidele pinnakatte kvaliteeti puudutavatele tootmisvigadele. Vähem oluline pole ka katuse kaunis välimus ehk esteetiline garantii. Sellega annab tootja ostjale aimu, kui pikaks ajaks katus värske välimuse säilitab. Esteetiline garantii katab toote pinnakatte kestendamise, pragunemise või koorumise ja värvimuutuste riski. Ruukki puhul on selle garantii pikkus kuni 25 aastat.

Tsingitud ning pinnatud terasleht ei ima niiskust, tänu millele ei murene ega pragune see külmudes, mis on oluline meie talves, kus öösel külmetab, päeval aga läheb sulale. Suvel omakorda võib kuumakraade olla +30 ringis. Lisaks tsingitud ning pinnatud terasleht ei lase samblal, oksadel ja muul orgaanikal nii kergesti katusele koguneda ega selle pinda kahjustada. Ka talvine lumi libiseb oma raskuse toimel ise katuselt alla. Tänu sellele on Ruukki teraskatust lihtne hooldada ja katuse eluiga pikeneb märgatavalt. Lisaks on see kõige kiiremini ja kergeima vaevaga paigaldatav katusekattematerjal. Just paigaldamise lihtsus saab määravaks teguriks nii uute kui renoveeritavate katuste puhul.

Ruukki kvaliteediklasside võrdlustabel.

Räägime pisut ka katuse turvaelementidest.

Meie valikus on katuseredelid- ja sillad, mis tagavad turvalise juurdepääsu katusele. Oluline on omada ka kvaliteetset evakuatsiooniredelit.

Unustada ei tohiks ka lumetõkkeid. Talvel on oht, et lund ja jääd koguneb katusele palju ning kevadel hakkab see kõik sulama. Meie kitsad ja märkamatud lumetõkked on tõhus viis lume kukkumise tõkestamiseks katuselt. Ka kaitsevad need omakorda lillepeenraid ja lume kukkumist hoone sissepääsude juures.

Kõrgemate hoonete puhul on vaja paigaldada turva- ehk katusepiirded. Kui hoone katus nõuab nii lumetõkkeid kui ka turvapiirdeid, pakume kaks-ühes-lahendust, et katus näeks esteetiliselt meeldivam välja. Selline lahendus sobib suurepäraselt avalikele hoonetele: koolid, polikliinikud, kortermajad, büroohooned, kauplused ja muud sellised kohad, kus ümber hoone liigub palju inimesi.

Katust ehitades või renoveerides ei tasu unustada ka lisaplekkide paigaldamist – ühelt poolt annavad need hoonele kaitse vihmavee- ja tuulekahjustuste eest ning teiselt poolt muudavad nii maja katuse kui ka fassaadi esteetiliselt ilusamaks.

Mis värvi katuseid on üldse võimalik soetada?

Sobivaima ja meelepäraseima värvi leidmist lihtsustab kataloog “Ruukki katuste värvikollektsioonid”, mis sisaldab hulgaliselt näidisfotosid ja värvikombinatsioone. Värvikollektsioonid leiab siit >>

Kuidas leida endale lähim katusemeister?

Katusemeister aitab kaardistada hoone katuse seisundi ja koostab pakkumise vajalikele materjalidele ning paigaldusele. Ruukki professionaalsete katusemeistrite võrgustik katab tervet Eestit ja nende asukohad leiab siit >>

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785