Autorid: Kert Prants, Warmotech materjalide projektijuht, Majaehitaja Madis • 30. aprill 2024

Miks ei pöörata avatäidete paigaldamisele piisavalt tähelepanu?

Eestis hästi juurdunud ja aktsepteeritud aknapaigaldusmeetoditel on hulk puudujääke, mida termoprofiilid suudavad ennetada või vältida. Hoolimata termoraamide selgetest eelistest, on antud lahendus paljudes projektides veel alakasutatud.

Suur osa õhuleketest ja soojakadudest leiab aset läbi akna- või ukseraamide deformatsioonivuukide. Aknasõlme projekteerimisel on peamiseks väljakutseks külmasildade vältimine või minimeerimine. Soojusisolatsiooni- ja õhutihedust on avatäidete perimeetris oluliselt lihtsam tagada, kui kasutada termoraame. Miks sellist võimalust siiski piisavalt ei rakendata, kuigi termoraamid on turul olnud juba aastaid? Ehitajad, aknatootjad ja paigaldajad on kursis termoraamide omaduste ja eelistega, kuid tavapäraselt antud lahendust ei valita. Läbivaks põhjuseks on tellija teadmatus erinevatest võimalustest, avatäidete paigaldusele ei pöörata piisavalt tähelepanu, plussid ja miinused jäävad kaalumata ning käiku läheb kõige soodsam lahendus.

Mis on termoraamid?

Finnfoam grupi Warmotechi termoraamid on valmistatud 90% ulatuses ringlusse võetud polüuretaanist (PUR/PIR). Töötluse käigus omandab materjal uued omadused: jäikus, väga suur tihedus, parem tuletundlikkus jne.

Nagu nimigi ütleb, on termoraam soojast materjalist, aidates vähendada energiakadusid ja elimineerida külmasildade teket kogu avatäite perimeetris. Kombineerituna EPS-, XPS-, PIR- või mineraalvillast soojustusega, tagavad termoraamid maksimaalse soojapidavuse avatäidete perimeetris. Profiilid sobituvad hästi erinevate fassaadikattematerjalidega. Tuletundlikkuse klass D võimaldab termoraame kasutada ka kuni 22 meetri kõrguse tuulduva fassaadi konstrueerimisel. Suureks plussiks on seegi, et vajadusel on võimalik aknad tulevikus asendada soojusisolatsiooni lõhkumata.

Warmotechi innovatsioon

Warmotechi valikus on kahte tüüpi profiile: WARMOTECH PRO 80/90 ja WARMOTECH M FRAME, mis võimaldavad akna liigutada soojustuskihti kuni 280 mm. Värskelt on lisandunud ka termoraamid PRO70+, PRO80+, PRO90+, PRO100+, mis on oma olemuselt pisut teistsuguse konstruktsiooniga ja aitavad tuua termoraamide kulu alla, kuid ei tee järeleandmisi koormuspunktide või soojapidavuse osas.

Meie termoraamidega saab paigaldada kõiki tüüpi aknaid, sest Warmotech on suure tihedusega materjal – 550 kg/m³ – ning sellel on väga korralik koormustaluvus kandepunkti kohta – alates 100 kg.

Metallnurgikud on eilne päev

Suur tänu aknatootjatele ja -paigaldajatele, kes on hakanud konsultatiivse müügi käigus klientidele erinevaid lahendusi pakkuma. Usun, et nii projekteerijad, materjali- ja avatäidete tootjad, ehitajad kui ka paigaldajad kannavad kollektiivset vastutust, et valmivad hooned oleks ajas kestvad ja teeniksid maksimaalselt tellija huve. Kõik saab alguse kliendist ja projekteerimisest ning kõigi loetletud osapoolte ülesanne on jagada piisavalt infot, et õiged otsused saaksid tehtud juba kavandamise faasis. Eeltöö käigus tuleb mõelda, kuidas avatäited paika saavad, kuidas tagada soojapidavus ja õhutihedus kogu perimeetri ulatuses ning kuidas fikseerida avatäide nii, et kinnitused ei lõtvuks ja montaaživahust deformatsioonivuuk saaks täita oma ülesannet ehk võtta vastu erinevaid vastassuunalisi liikumisi. Metallnurgikutega paigaldatud aknad kinnitatakse jäigalt ja vahutatakse otse soojusisolatsiooni külge. Kuna montaaživahul on soojusisolatsiooniga väga halb nake, siis ei saa vuuk töötada nagu peab, vaid kaotab nakke aluspinnaga. Lisaks võivad jäigad ühendused ajapikku järele anda ja tulemuseks on avatäide, mis ei ole enam korralikult kinnitatud ega stabiilne.

Avatäited paigaldatakse aastateks ning koos soojusisolatsiooni ja fassaadikattega peavad need täitma oma ülesannet kogu selle aja vältel. Akende maksumusest moodustab termoraamide kulu ainult murdosa. Kogemus näitab, et tellijad on nõus maksma pisut rohkem, et avatäited ja soojusisolatsioon oleksid ajas püsivad ning kvaliteetselt paigaldatud. Pikemas perspektiivis pakuvad termoprofiilid olulist kokkuhoidu energiakuludes.

Materjalitootjana saame tõdeda, et termoprofiilide kasutamine on viimastel aastatel märkimisväärselt kasvanud. Nende vastu tunnevad huvi nii aknatootjad, projekteerijad, korteriühistud kui ka eraisikud, kes soovivad energiatõhusat lahendust. Teadlikkuse tõus erinevatest lahendustest toetab jätkusuutlikku ehitamist, energiatõhususe nõuete saavutamist ning fassaadide kvaliteedi parandamist.

Võrdlus: termoprofiilid vs. metallnurgikud

Warmotechi materjalide projektijuht Kert Prants, artikli autor.
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785