Autorid: Majaehitaja Madis, Lossikivi • 31. märts 2024

Kuidas luua looduskivi abil hea energia ja muuta kodu eriilmeliseks?

Aastatuhandeid on kodusid kaunistanud looduskivi, mida kasutatakse nii hoovis sissesõiduteede ja platside sillutamiseks, aiateede ja radade katmiseks, grilliplatside, väliköökide ja lõkkeasemete juures kui ka aiapiirete ehitamisel ning kõikvõimalike dekoratiivvormidena. Kiltkivist katusekatet peetakse üheks kõige vastupidavamaks ning maja võib väljastpoolt kaunistada looduskivist fassaad või sokkel.

„Eesti kodudes on paraku looduskivi kasutatud vähem kui mujal maailmas. Üks põhjustest on ehk see, et meie maa ei ole eriti rikas kohalike looduskivimite poolest. Ent kui kohalike paekivide valik piirdub 5-6 erineva materjaliga, siis maailmaturul on saadaval tuhandeid erineva välimuse ning omadustega looduskivimaterjale,” räägib Eesti suurima valikuga looduskivide müüja Lossikivi juht Aivar Allikmaa.

Kandla Grey sillutisplaat

Ta lisab, et kindlasti on kivimaterjali valides soovitav kasutada spetsialistide abi. „Õige ja kasutusotstarbele sobiva materjali valimine aitab tagada selle pikaajalise kestmise. Üks ja sama kivimaterjal on enamasti saadaval erinevates mõõtudes, paksustes ning erinevate pinnatöötlustega. Kindlasti soovitan tulla ise kohale materjalidega tutvuma, sest nii on lihtsam ühe või teise materjali kasuks otsustada. Meie laos on väga lai valik sise- ja välistöödeks mõeldud looduskivimaterjale ning kui soovitavat materjali või mõõtu hetkel pole, saab selle tellida.”

Kavala kvartsiit, vabakujulised plaadid

Lossikivi pakub nii vabakujulist materjali kui ka mõõtudesse lõigatud plaate ja kive. Saadaval on erinevate pinnatöötlusega materjale – lihvitud, poleeritud, harjatud, karestatud, trummeldatud või loodusliku pinnaga, aga ka jõekive ja dekoratiivkillustikku. On palju erinevaid sillutis- ja täringukive, äärekivisid, trepiastmeid ja astmeplaate, astekive, samuti siseruumidesse mõeldud mosaiikplaate.

Liivakivist sillutisplaadid

Vabakujulistest plaatidest on üks paremaid materjale graniidi koostise ja vastupidavusega porfüürkivi, mille kihilisus võimaldab kasutada selle looduslikku krobelist pinda, mis pole libe ega liiga rustikaalne. Itaalia porfüür on valdavalt violetikas-hallika või punakas-pruunika, kohati roostekarva tooniga ja seda on erinevates paksuses ning suuruses. Ehk pakkuda on nii sõiduteele sobiva paksusega materjali kui ka õhemat plaati terrassile.

Liivakivist teerada

Vabakujulise plaadina saab Lossikivist osta ja tellida ka Kreeka, Norra, Itaalia ja Brasiilia kvartsiitkivi ning põhjanaabrite seas populaarset Soome musta Orivesi kiltkivi. Erinevates mõõtudes neljakandilisi plaate saab nii loodusliku pinnaga plaatidena (porfüür, liivakivi), karestatud pinnaga plaatidena (graniit, basalt, gabbro) või ka trummeldatud, antiikse pinnaga plaatide ja kividena (travertiin, liivakivi, porfüür).

Munakiviplaat LTV-RR001

Omaette rühma moodustavad niinimetatud täringukivid ehk erineva pinnatöötlusega, mõõtude ning paksusega väikesemõõdulised kivid suuruses 5x5, 10x10, 14x14, 10x20, 14x22, 20x20 cm. Täringukive on nii graniidist, basaldist kui gabbrost, porfüürist ja liivakivist, aga ka travertiinist.

Orivesi, must vabakujuline kiltkivi

„Aasta-aastalt eelistatakse välistrepi kattematerjalina karestatud pinnaga, tavaliselt põletatud, liivapritsitud või vasardatud graniitplaate,” soovitab Allikmaa. „Meie laos on olemas valmis trepiastmeplaadid pikkustega 100, 120 ja 150 cm, laiusega 34 cm ning paksusega 2 või 3 cm. Teiste mõõtudega astmeplaate on võimalik samuti tellida. Lisaks on samast materjalist vertikaalseid nii-öelda varbakiviplaate ning terrassile või platvormile mõeldud standardsete mõõtudega ehk 30x60, 40x60 või 60x60 cm plaadid. Astmeplaatide nähtavad esiservad on juba tehases faasitud ja lihvitud, et need näeksid viimistletud välja.”

Porfüürist sillutisplaat (colour A mix)

Kes tahab trepiastmetena näha veel looduslähedasemat või eksootilisemat materjali, sellele sobiksid liivakivist astmeplaadid. Nende tellimisel peab aga arvestama pikema tarneajaga, kuna materjal tuleb Indiast. Just Indias on mitmeid meie kliimasse hästi sobivaid ilmastikukindlaid kvartsiitliivakive, mille looduslik pind on väga dekoratiivne.

Alta kvartsiit kasutatud astekividena

Terrassidele ja väliköökide põrandatele sobivad väga hästi trummeldatud pinnaga Peruu travertiinplaadid ja kivid. Tegemist on väga vastupidava, ilmastikukindla ning mõnusates soojades toonides materjaliga, mis ei lähe päikese käes jalge all liiga kuumaks.

Trummeldatud liivakivist sillutis
Trummeldatud täringukivi labradoriidist 10x10x5 cm

Trummeldatud antiikne pind tundub talla all mõnusalt pehme ja siidine, kuna servad on trumlis ümaraks kulutatud. Astekividena sobib aga muru sisse panna nii kvartsiidist kui ka basaldist ovaalseid või ümaraid kive ning teha neist terveid teeradu. Paigaldamine on lihtne, kuna see ei vaja erilist aluse ettevalmistamist. Astekive on ka India liivakivist.

Porfüürsillutis

Lossikivi pakub laias valikus ja erinevate mõõtude, toonide ning pinnatöötlusega travertiin-, paekivi-, kiltkivi-, kvartsiit- ja marmorplaate ka siseviimistluseks nii põrandatele kui ka seintele. Pakutavate looduskivimaterjalidega tutvumiseks külastage Lossikivi esindust või veebilehte www.lossikivi.ee. Laomaterjalide nimekirja koos hindadega leiate veebilehe laokaupade rubriigist.

Vabakujuline fossiilkivi
Vabakujuline fossiilkivi 2

Aitame leida teie kodule sobivaima lahenduse!

Lossikivi OÜ: Silikaltsiidi 7, Tallinn (ladu nr 22). Ladu on avatud E-R kell 10-17. Eelnevalt palume aeg siiski kokku leppida telefonil 503 5141. e-post: [email protected]

Vabakujuline porfüürplaat

Vaata ka: www.lossikivi.ee

Graniit G684 põletatud pinnaga plaat
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785